Evenimentul Zilei > Justitie > Trei miniştri, anchetaţi în explozia sângeroasă din Beirut!
Trei miniştri, anchetaţi în explozia sângeroasă din Beirut!

Trei miniştri, anchetaţi în explozia sângeroasă din Beirut!

Trei miniştri, pentru presupusa lor responsabilitate în această catastrofă, vor fi anchetaţi, anunţă judecătorul Fadi Sawan într-o scrisoare adresată parlamentului.

Judecătorul care conduce ancheta libaneză asupra exploziei sângeroase care a avut loc la data de 4 august în portul din Beirut doreşte să fie efectuate investigaţii împotriva a trei miniştri, pentru presupusa lor responsabilitate în această catastrofă, a anunţat marţi o sursă judiciară, informează miercuri AFP.

Judecătorul Fadi Sawan a cerut într-o scrisoare adresată parlamentului – în cadrul căruia funcţionează un organism abilitat să-i ancheteze pe membrii guvernului – declanşarea unei anchete împotriva ministrului lucrărilor publice şi transporturilor Michel Najjar, precum şi împotriva ministrului finanţelor Ghazi Wazni şi al justiţiei Marie-Claude Najm, potrivit aceleiaşi surse.

Există suspiciuni cu privire la cei trei ministri

El a cerut de asemenea anchete asupra rolului mai multor altor persoane ce au ocupat respectivele funcţii ministeriale în cadrul a trei guverne precedente. Investigaţiile făcute deja de judecătorul Swan însuşi au generat unele suspiciuni în ceea ce priveşte responsabilitatea acestor miniştri şi a deficienţelor lor în gestionarea prezenţei de nitrat de amoniu în port.

Explozia a sute de tone de nitrat de amoniu în portul din Beirut s-a soldat cu peste 200 de morţi şi cu mii de răniţi şi a distrus o mare parte din capitala libaneză. Responsabilii libanezi au refuzat ideea unei anchete internaţionale asupra acestei afaceri, în pofida apelurilor care se fac auzite în Liban şi în străinătate la investigaţii independente.

Guvernul libanez a demisionat după această tragedie, însă continuă să gestioneze problemele curente, în condiţiile în care un nou guvern nu a fost nici până acum constituit. În cadrul anchetei în curs, au fost arestate deocamdată 25 de persoane.

Reamintim că cel puțin 200 de oameni au murit și 4.000 au fost răniți

O explozie masivă a zguduit orașul Beirut, capitala Libanului.Cel puțin 100 de oameni au murit și 4.000 au fost răniți. Libanul a decretat atunci trei zile de doliu național. Toți oficialii portuari din Beirut care s-au ocupat de supravegherea depozitelor și de securitate începând cu anul 2014 au fost arestați la domiciliu. Mai mult, peste 200.000 de oameni au rămas fără locuinţe după ce explozia uriaşă din portul din Beirut, a distrus numeroase clădiri, informează Agerpres.