Evenimentul Zilei > Economie > Trebuie știut! Toți românii vor fi puși la plată. Ministrul Finanțelor anunță schimbări majore
Trebuie știut! Toți românii vor fi puși la plată. Ministrul Finanțelor anunță schimbări majore

Trebuie știut! Toți românii vor fi puși la plată. Ministrul Finanțelor anunță schimbări majore

Statul român şi-a asumat prin PNRR o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Această reformă va fi implementată în parteneriat cu mediul de afaceri.

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, susține că România a făcut de multe ori doar reforme pe hârtie, iar taxele și politicile publice au fost făcute din birou. El a precizat că dorește ca noua reformă fiscală, asumată prin PNRR, să fie implementată în baza unor discuții cu mediul economic și cu cetățenii.

„Statul român, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), şi-a asumat o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. (…) există preocupare din partea mediului economic şi mai ales a cetăţenilor cu privire la regimul fiscal. De aceea, pentru a duce mai departe această reformă am invitat mediul economic. Vom face un parteneriat real cu mediul economic şi social din România ca să participe împreună cu Ministerul de Finanţe şi instituţiile financiare international, în cadrul unui pact fiscal pe care trebuie să-l formalizăm, la o analiză asupra regimului fiscal din mai multe perspective”, a declarat Adrian Câciu într-o conferință de presă.

Ministrul a precizat că vor fi revizuite acele componente ale sistemului fiscal care nu funcționează în acest moment. Este vorba despre cele care vizează evaziunea fiscală şi economia informală.

Sursă: Arhivă EVZ

Reforma în viziunea ministrului Finanțelor

În viziunea ministrului de Finanţe, propunerile de reformă discutate cu mediul de afaceri merg către ajustarea regimului fiscal în sensul reducerii competiţiei fiscale neloiale.

„Pe masă se vor afla o serie de elemente cu care deja dânşii au venit. Propunerile se duc către ajustarea regimului fiscal în sensul reducerii competiţiei fiscale neloiale, adică ajustarea cu economia informală care, într-adevăr, creează probleme celor care sunt buni platnici. Analiza care se va face împreună va duce la o serie de soluţii. Acele soluţii le vom dezbate larg”, a precizat Adrian Câciu.

El a explicat că această soluție este cea corectă pentru adoptarea unor taxe sau politici fiscale. Mai ales că până în prezent nu s-a făcut așa ceva.

„România, probabil de multe ori, a făcut reforme pe hârtii. Poate în trecut a făcut şi stabiliri de taxe sau de regimuri sau de politici publice din birou. Eu consider că o politică publică nu poate avea succes fără a fi adresată şi discutată cu beneficiarul politicii publice. Din perspectiva a ceea ce se numeşte reconversie economică, în sensul creşterii valorii adăugate, stimulării producţiei şi procesării, stimulării înaltei tehnologii, a zonei de tranziţie digitală şi mai ales de economie verde şi prietenoasă cu mediu”, a explicat Adrian Câciu.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: