Evenimentul Zilei > International > Treaba devine foarte serioasă: Tările africane vor dezbatere la ONU privind rasismul
Treaba devine foarte serioasă: Tările africane vor dezbatere la ONU privind rasismul

Treaba devine foarte serioasă: Tările africane vor dezbatere la ONU privind rasismul

Ţările africane au cerut vineri Consiliului pentru Drepturile Omului să organizeze o dezbatere urgentă despre rasism şi violenţa poliţiei, în contextul mobilizării globale după moartea lui George Floyd în SUA.

54 de ţări africane din Grupul african denunţă „încălcări actuale ale drepturilor omului de inspiraţie rasială, rasism sistematic şi brutalitate a poliţiei”

Mesajul ambasadorul Burkina Faso la ONU de la Geneva

Într-o scrisoare scrisă în numele celor 54 de ţări ale Grupului african, al cărui coordonator pentru drepturile omului este ambasadorul Burkina Faso la ONU de la Geneva (Elveţia), Dieudonné Désiré Sougouri, a solicitat organismului ONU să organizeze o „dezbatere urgentă asupra actualelor încălcări ale drepturilor omului, brutalitatea poliţienească împotriva oamenilor de origine africană şi violenţă împotriva demonstraţiilor paşnice”.

„Evenimentele tragice din 25 mai 2020 de la Minneapolis în Statele Unite, care au dus la moartea lui George Floyd, au stârnit proteste la nivel mondial pentru nedreptatea şi brutalitatea cu care oamenii de origine africană se confruntă în fiecare zi în multe regiuni ale lumii”, scrie ambasadorul. „Moartea lui George Floyd nu este, din păcate, un incident izolat”, a adăugat el, spunând că a vorbit în numele reprezenztanţilor şi ambasadorilor Grupului african.

Sunt şanse mari ca dezbaterea să aibă loc chiar săptămâna viitoare

Scrisoarea, adresată preşedintelui Consiliului Drepturilor Omului, austriaca Elisabeth Tichy-Fisslberger, solicită ca această dezbatere să aibă loc săptămâna viitoare, la reluarea celei de a 43-a sesiuni a Consiliului, întreruptă în martie din pricina epidemiei Covid-19.

Iată că moartea lui Floyd aduce un val imens de nemulţumiri pe toată planeta. Iar apelul vine după ce familia lui George Floyd, familiile altor victime ale violenţei poliţieneşti, ca şi peste 600 de ONG-uri, au solicitat Consiliului Drepturilor Omului să abordeze urgent problema rasismului şi a impunităţii de care beneficiază poliţia din Statele Unite.

Pentru ca Consiliul să ia în considerare o astfel de solicitare, este necesară aprobarea unui minimum de ţări. Cererea vine acum dintr-un număr foarte mare de ţări, iar şansele ca o astfel de dezbatere să poată avea loc cresc, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Consiliului, informează 20 Minutes.