Una dintre cele mai nocive tendințe de pe rețelele de socializare constă în inconștiența unor indivizi, veritabili deținători ai adevărurilor absolute, care diseminează o sumedenie de idei și interpretări subiective, speculații ezoterice, cvasi-evaluări și pseudo-certitudini, prin intermediul cărora poluează, în sens tare, mințile „cetățenilor virtuali”. Bazându-se pe cercetări academice făcute cu telefonul, pe Google, vorbesc în locul oamenilor de știință, al medicilor sau al juriștilor. De profesie sunt „păreriști” și știu totul despre Dumnezeu, boli incurabile sau mișcarea aștrilor. Oferă cu generozitate românilor rețete universale pentru succes și fericire, vindecări spirituale sau tratamente pentru boli incurabile. La polus opus însă, se află medicul Vasi Rădulescu.

 

Caragiale a consemnat, plin de sarcasm, în lucrarea „Obligativitatea opiniilor”: „A-mi spune părerea este dreptul cel mai sacru ce-l am eu, individ gînditor, în mijlocul semenilor mei“. În zilele noastre, această atitutine e tot mai des întâlnită în spațiul virtual, acolo unde oricine poate să impresioneze pe oricine. Dr. Vasi Rădulescu, un „influencer” în ale medicinei în online, se luptă sistematic cu valul de vraci de pe Facebook și Google, aducând, pe cât se poate de des, informații utile și dovedite științific.

Conspirația Big Pharma

Cancerul este topicul zilei pe orice platformă de socializare. Fiecare opinie aruncată se rostogolește, ca un bulgăre pe deal, devenind în scurt timp un trend. Propagarea unor mituri false legate de tratamentul cu „apă vie” sau cu plante în cazul afecțiunilor grave sunt doar câteva exemple. Iluzia vindecării prin puterea gândului și terapia prin „mindfulness” devin stil de viață pentru naivi, dar mai ales pentru bolnavii care speră în soluții simple și rapide. Știința nu are consemnate cazuri de vindecări miraculoase în cazul bolilor grave prin fitoterapie, terapie naturistă și homeopatie. „Niciun medic oncolog nu este într-o conspirație cu Big Pharma pentru a omorî pacienții cu ajutorul chimioterapiei. Această modalitate de tratament este una dintre opțiunile actuale. Ea nu e perfectă, dar atât avem acum într-o luptă cu o entitate complexă”, explică dr. Vasi Rădulescu. Și argumentează: „Nu există un remediu ținut în seif și nefăcut public, tocmai pentru că medicii și companiile nu ar mai avea ce să trateze cu terapiile actuale. Dacă ar fi fost inventat, domeniile s-ar adapta, umanitatea ar câștiga enorm. Ramurile farma ar exploda, inclusiv la capitolul profit, atât de blamat de către unii. Nu există niciun supliment capabil să vindece vreun cancer!”.

Mare atenție la reclamele mincinoase!

Medicul trage un semnal de alarmă asupra promovării unor leacuri nedovedite ca fiind utile în tratarea bolilor, numite „suplimente” sau chiar „pastile miraculoase”. „Potrivit legii, nu se pot lăuda că previn sau tratează ceva. Ele sunt adjuvante și ar trebui oricum luate pe criterii solide. Amigdalina sau fals denumita vitamină B17, promovată intens în ultima perioadă, nu tratează niciun cancer. Din contră, ea este pe lista neagră a FDA și a altor organizații de control, putând avea efecte nocive”, avertizează specialistul. „Terapiile alternative nu și-au dovedit vreo eficacitate, oricât ar crede unii în ele. De povești e în stare oricine. Există personaje care practică terapii quantum, au lasere aduse de la ruși, au aparate cu energii chipurile miraculoase, când în realitate acestea sunt forme de înșelătorie. Orice bolnav de cancer trebuie să aibă încredere în medici și să respecte recomandările lor. Întârzierea prezentării sau pierderea timpului prețios cu remedii neverificate pot însemna dezastru”, mai spune dr. Rădulescu.

Cu ce își agață vracii adepții de pe internet

În primul rând, acești vraci din spatele tastaturilor urmează un tipar: atacă cele mai sensibile zone din industria medicamentului. Și cum în ceea ce privește vaccinurile s-au lansat multe mituri false și s-au creat controverse, primul pas este negarea eficienței lor. „Vaccinurile nu provoacă cancer. Ba din contră! Vaccinul anti-HPV previne apariția cancerului de col uterin, iar România e pe primul loc la cazuri și mortalitate în Europa”, a declarat medicul. Mai mult, Australia este una dintre țările care aproape că au eradicat cancerul de col uterin după introducerea acestui vaccin în schema obligatorie. Apoi, după vaccin, se trece la treapta următoare: învinovățirea bolnavului pentru ceea ce i se întâmplă – cancerul s-a produs din vina ta sau a cuiva din jurul tău! „Cancerul nu apare în urma vreunui șoc emoțional sau dezechilibru energetic. Sunt explicații absurde și nocive! Noua medicină germanică susține că inclusiv cancerul e o formă de vindecare a corpului, după un episod emoțional, și că oamenii trebuie să aibă răbdare, să nu recurgă la medici. O asemenea conduită aduce moarte. Vă recomand să nu cădeți în astfel de capcane! Cancerul nu este o pedeapsă de la Dumnezeu și această boală nu înseamnă condamnarea la moarte”, a mai spus medicul pe blogul său, leapșadesănătate.ro