Trăim sfârșitul pandemiei de COVID-19? Directorul executiv al Moderna: Este un scenariu rezonabil

Trăim sfârșitul pandemiei de COVID-19? Directorul executiv al Moderna: Este un scenariu rezonabil Sursă: Leisan Rakhimova | Dreamstime.com

Stephane Bancel, directorul executiv al companiei farmaceutice și de biotehnologie americană Moderna, a declarat într-un interviu oferit presei internaționale că este „rezonabil” să presupunem că ne apropiem de stadiile finale ale pandemiei de coronavirus.

Pe măsură ce tulpina Omicron a coronavirusului sau virusul SARS-CoV-2 evoluează, există o probabilitate de 80% ca populația globală să se confrunte cu viruși din ce în ce mai puțin virulenți, este de părere directorul executiv al Moderna.

Sfârșitul pandemiei - un „scenariu rezonabil”

Un scenariu al specialiștilor care prezintă o probabilitate de 20% prevede, însă, ca omenirea să se confrunte cu o nouă mutație, „mai virulentă decât Omicron”, a spus directorul Bancel.

Întrebat dacă este posibil să trăim stadiile finale ale COVID-19, șeful Moderna a declarat pentru CNBC că acesta „este un scenariu rezonabil”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Implicarea Moderna în pandemia de COVID-19

La începutul acestei luni, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) anunțase că a acordat aprobarea completă vaccinului COVID-19 Spikevax al Moderna, care primise anterior o autorizație de utilizare de urgență în Statele Unite.

„Publicul poate fi asigurat că Spikevax îndeplinește standardele înalte ale FDA în ceea ce privește siguranța, eficacitatea și calitatea de fabricație cerute oricărui vaccin aprobat pentru utilizare în Statele Unite”, declarase comisarul interimar al FDA, Janet Woodcock.

„Aprobarea de către FDA a Spikevax este un pas important în lupta împotriva pandemiei, marcând al doilea vaccin aprobat pentru prevenirea COVID-19”, precizase Woodcock.

Aprobarea completă a vaccinului Moderna se adresează persoanelor cu vârsta de 18 ani sau mai mult.

Vaccinul Moderna a primit o autorizație de utilizare de urgență în decembrie 2020.

Aprobarea completă din partea FDA se referă la primele două doze ale vaccinului Moderna. O doză de rapel rămâne sub incidența unei autorizații de utilizare de urgență.

OMS avertizează! Este periculos

Luna trecută, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că este periculos să se presupună că varianta Omicron ar anunța sfârșitul pandemiei, îndemnând națiunile să rămână concentrate pentru a învinge pandemia.

„Este periculos să presupunem că Omicron va fi ultima variantă și că ne aflăm în finalul jocului”, a declarat șeful OMS în cadrul unei reuniuni pe tema pandemiei de coronavirus.

„Dimpotrivă, la nivel global, condițiile sunt ideale pentru apariția altor variante. Pandemia Covid-19 marchează acum al treilea an și ne aflăm într-un moment critic”, a declarat Ghebreyesus la o conferință de presă anterioară.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a pune capăt fazei acute a acestei pandemii. Nu o putem lăsa să se prelungească în continuare, pendulând între panică și neglijență”, a mai completat șeful OMS.