Anunț bombă pentru cei imunizați cu trei doze de vaccin! Ce se întâmplă în corp după doza booster
- Antonia Hendrik
- 12 februarie 2022, 11:07
Injecțiile de rapel ale vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna își pierd eficacitatea substanțială după aproximativ patru luni – dar au oferit totuși o protecție semnificativă în menținerea persoanelor în afara spitalului în timpul creșterii variantei Omicron, potrivit unui studiu publicat vineri de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Cercetătorii spun că vaccinul a fost eficient în proporție de 91% în prevenirea spitalizării unei persoane vaccinate în cele două luni de la o injectarea cu boosterul. Dar după patru luni, protecția a scăzut drastic.
Protecția a scăzut de la 87% în primele două luni la 66% după patru luni, iar după mai mult de cinci luni, eficacitatea vaccinului a scăzut la aproximativ 31%, dar cercetătorii au remarcat că estimarea a fost „imprecisă, deoarece erau puține date disponibile” pentru acel grup de oameni.
Eficacitatea boosterului cu Pfizer şi Moderna scade după 4 luni
Eficacitatea celor trei doze de vaccin ARNm produse de Pfizer şi Moderna scade substanţial la patru luni după administrare, potrivit unui nou studiu publicat de Centrul de Control şi Prevenire al Bolilor din SUA (CDC).
„Descoperirea confirmă faptul că protecţia conferită de vaccinurile ARNm a scăzut în lunile de după primirea celei de-a treia doze de vaccin. Trebuie luat în considerare administrarea dozelor suplimentare pentru a susţine sau a îmbunătăţi protecţia”, au concluzionat autorii.
Protecția față de regimul de vaccin cu două doze a scăzut de când Omicron a devenit dominant, dar o a treia doză revigorează sistemul imunitar la niveluri robuste pentru a preveni bolile moderat severe și severe, a constatat un studiu anterior CDC.
Acestea sunt primele date din lumea reală
Scăderea imunității după o a treia injecție de vaccin ARNm în timpul Omicronului a fost observată în Israel și în rapoartele preliminare de la CDC, se arată în studiu. Dar raportul de vineri reprezintă primele date din lumea reală din Statele Unite ale durabilității respectivei protecție în timpul deltei și omicronilor.
Studiul CDC a analizat spitalizările și vizitele la camerele de urgență și la centrele de îngrijire urgentă în 10 state, din august până pe 22 ianuarie 2022, acoperind perioadele în care Delta și Omicron erau dominante. În cadrul studiului, aproximativ 10 la sută dintre oameni au fost stimulați și peste 50 la sută dintre persoanele spitalizate aveau peste 65 de ani.
Dar raportul nu a evaluat variațiile în scăderea imunității în funcție de vârstă, de condițiile de sănătate subiacente sau de starea imunocompromisă a unei persoane.
Experții au spus că descoperirile nu au fost neașteptate, deoarece studiile au arătat deja că eficacitatea vaccinului scade după două doze
În timp ce datele sugerează că ar putea fi necesare rapeluri suplimentare, rezultatele subliniază valoarea adăugată a unui rapel în comparație cu două doze. Ei arată, de asemenea, că vaccinurile dezvoltate împotriva tulpinilor de virus ancestral oferă încă protecție împotriva noilor variante, a spus Albert Ko, medic de boli infecțioase și epidemiolog la Școala de Sănătate Publică din Yale, potrivit washingtonpost.