Anglia a dat tonul! Liderii UE nu mai vor restricții. În Spania COVID va fi tratat ca o răceală

Anglia a dat tonul! Liderii UE nu mai vor restricții. În Spania COVID va fi tratat ca o răcealăSursa: arhiva EVZ

După Marea Britanie există tot mai multe solicitări în Europa ca varianta Omicron să fie tratată ca o boală endemică, adică o răceală. Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, este cel mai recent lider european care a declarat că este timpul să reevaluăm Covidul cerând UE să analizeze această posibilitate şi să se renunțe la toate restricțiile.

Marea Britanie este prima ţară în care COVID-19 va fi tratat ca o răceală. De la sfârșitul lunii februarie se renunță şi la carantina obligatorie pentru cei infectați şi la certificatul verde. De asemenea şi Franța a anunțat că intenționează să ridice restricțiile şi să se renunțe la certificat.

Comentariile lui Sanchez fac front comun cu declarațiile făcute în Marea Britanie de politicieni unde chiar prim-ministrul Boris Johnson a spus britanicilor că ar trebui să „învețe să trăiască cu virusul”. Mai mult, Secretarul Regatului Unit pentru Educație, Nadhim Zahawi, a declarat  pentru BBC că țara se află pe drumul „de la pandemie la o boală endemică”.

Cum se vede situația în România şi de ce se insistă cu restricțiile care se dovedesc inutile

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş, spune că din martie, lucrurile vor fi echilibrate şi la noi.

„Că discutăm de măsuri de relaxare este una, dar că închiderea pandemiei pleacă nu de la criterii epidemiologice, ci de la renunţarea la restricţii, cred că nu are nicio legătură cu realitatea, pentru că, dacă renunţi la restricţii, nu înseamnă că impactul pe care l-ar mai avea pandemia dispare.

Până la urmă sunt cu totul alte criterii. Sperăm, într-adevăr ca după jumătatea lui februarie şi de la începutul lui martie să se vadă în plan real, apropo de situaţia epidemiologică şi plecând de la acea situaţie, atunci măsurile de relaxare sunt logice. Foarte probabil din martie-aprilie, dar la noi a existat un decalaj, în momentul în care am început valul al cincilea. În momentul în care Europa erau multe cazuri, la noi încă era perioadă de linişte şi cumva, aceste lucruri ar trebuie să se vadă şi la ieşirea din situaţia complicată.

Cred că într-adevăr, din martie, lucrurile vor fi echilibrate şi mult mai important, e nu că renunţăm la restricţii în prima săptămână din martie, mult mai important este că, eu cred că această situaţie va rămâne echilibrată şi în continuare. Cred că e cel mai important lucru. Dacă nu vom mai avea probleme după primăvară, după vară, dacă nu vom mai vorbi de un alt val care să fie cu impact important, este cred că ceea ce toţi aşteptăm: ieşirea din pandemie în mod real.

Putem spune că acesta este anul în care se va încheia pandemia COVID. Cel mai probabil, dar facem diferenţa între încheierea pandemiei şi faptul că vor mai fi nişte cazuri izolate de SARS-COv-2. E o diferenţă”, a precizat Adrian Marinescu.

Nici vaccinurile nu mai sunt o soluţie

Vaccinurile de rapel nu sunt lipsite de probleme, iar oamenii de știință de la OMS și de la alte instituţii avertizează că rapelurile continue nu sunt o strategie viabilă. Cavaleri de la EMA a declarat marți că „vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu vor reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”.

„Dacă avem o strategie în care dăm rapel la fiecare patru luni, vom ajunge să avem probleme cu răspunsul imunitar... așa că ar trebui să fim atenți să nu supraîncărcăm sistemul imunitar cu imunizări repetate”, a spus el.

„Și în al doilea rând, există riscul de oboseală în populație cu administrarea continuă de rapeluri”. În mod ideal, a spus Cavaleri, „dacă doriți să mergeți către un scenariu de endemicitate, atunci astfel de rapeluri ar trebui să fie sincronizate cu sosirea sezonului rece” și să fie programate pentru a fi administrate ca vaccinul antigripal.

„Va trebui să ne gândim serios la modul în care putem trece de la contextul actual de pandemie la un cadru endemic”, a concluzionat expertul, citat de cnbc.com.