Trăiască viitorul luminos al omenirii, feudalismul NRx!
- Tudor Păcuraru
- 12 martie 2025, 08:42

Trăiască viitorul luminos al omenirii, feudalismul NRx! Statele Unite pun sub semnul întrebării Parteneriatul strategic cu Japonia – principalul său aliat din Pacific. Iar președintele Trump tocmai a denunțat Tratatul de frontieră cu Canada – presa canadiană evocă o posibilă agresiune militară americană. Domnul Elon Musk postează pe X: „Să ne retragem din NATO, acum e momentul!” În același timp, dânsul a început închiderea consulatelor americane din Uniunea Europeană: sunt ”prea multe”. Ce se întâmplă și mai ales, ce se va mai întâmpla?
Rămas bun.
Asist cu uimire la evenimente și văd cu îngrijorare modul superficial în care acestea sunt oglindite în mass media. N-avem cum să ne definim traiectoria spre viitor, dacă nu pricepem prezentul! Tocmai de aceea, resimt nevoia să dau o formă mai elaborată relatării celor 1.111 zile și nopți de război la frontiere, prin care am trecut împreună. În săptămânile care vin, îmi voi dedica cea mai mare parte din puteri scrierii și promovării unei lucrări de sinteză pe acest subiect. Deci și aparițiile mele în Evenimentul Zilei se vor rări.
A fost o etapă incitantă și rodnică, pe care am parcurs-o cot la cot cu excelenta echipă de jurnaliști coordonată de Dan Andronic și Simona Ionescu. Aș dori să le mulțumesc și să marchez acest prag printr-un text mai deosebit, o privire aruncată asupra viitorului.
Totalitarism.
De obicei, politica se construiește cu fața spre viitor. Totalitarismul propune însă altă perspectivă: refacerea măreției imperiale trecute. Acest concept a fost inventat acum un secol de dictatorul italian Benito Mussolini. La acea vreme, Italia era un Stat preponderent agrar, iar Mussolini, mânat de dorința de a-l transforma în Imperiu, a găsit o cale: accelerarea modernizării economiei sub controlul strict al Statului. O revoluție de sus în jos. Ideea provine din socialismul utopic al secolului 19: înainte de a se afirma ca inventator al fascismului totalitar, Mussolini fusese militant socialist, jurnalist de Stânga și... agent de influență plătit de englezi. Mussolini nu a apucat să-și materializeze visul: economia Italiei era în mare parte feudală, iar marii proprietari de moșii au opus o rezistență acerbă planului totalitar. Apoi a venit războiul, primele înfrângeri și prăbușirea visului Make Italy Great Again...
În aceeași ani ajungea la Putere, în Rusia, tovarășul I.V. Stalin. Mânat de aceeași dorință – refacerea Imperiului expirat, în acest caz Imperiul Rus – tovarășul Stalin a urmat aceeași cale: accelerarea modernizării economiei sub controlul totalitar al Statului. Într-un moment de sinceritate, a recunoscut chiar că ”socialismul” sovietic e, de fapt, capitalism monopolist de Stat: Make Russia Great Again! Spre deosebire de fasciști, comuniștii au avut grijă să lichideze orice opoziție venită din partea economiei agrare, prin ”deschiaburire”, de aceea revoluția lor a fost ceva mai durabilă. Dar, deși a reușit prin modernizări succesive să se mențină vreme de șase decenii, modelul totalitar stalinist a dat și el faliment, în 1991.
Binomul.
China e un caz aparte. Scrierea chineză e ideografică: exprimă idei, nu sunete. Nu poți citi un discurs de pe prompter, fără să pricepi ce zici – cum se întâmplă pe la noi. Deci, ca să se poată exprima în public, politicienii chinezi erau și sunt nevoiți să cunoască mii, zeci de mii de ”definiții de dicționar”. Sunt, prin fișa postului, intelectuali. Inițial, sub influență rusă, comuniștii chinezi au imitat modelul fascist – stalinist de dezvoltare totalitară a economiei. Totuși, în anii 1980, sub conducerea lui Deng Xiaoping, și-au dat seama că această cale, anume imitarea expiratului Imperiu Rus, duce la falimentul sigur și au corectat traiectoria.
Analizând situația din lumea capitalistă, au ajuns la concluzia că în Statele dezvoltate, economia nu e condusă birocratic. Puterea politică și puterea economică sunt separate, iar interacțiunea lor este arbitrată de o serie de instituții, în principal de burse (ca arbitru economic), parlamente (arbitrul legislativ) și tribunale (arbitrul juridic). În acest mod, Statul nu poate instaura dictatura birocratică asupra economiei, dar nici oligarhia economică nu poate dicta nemijlocit Statului. Trăgând concluziile, China a optat pentru un model propriu: dacă în Occident factorul economic este preponderent, în Orient factorul politic e dominant. Și privind la rezultate, nu putem spune că e o cale greșită...
O problemă de echilibru.
Economia capitalistă trece, periodic, prin crize economice care, deși sunt percepute dramatic de societate, au și efect benefic: elimină segmentele necompetitive ale economiei. Problema e că impactul social determină modificarea radicală a opțiunilor politice, ceea ce dezechilibrează binomul politică/economie. Germania anilor 1920 era o economie industrială matură, care înregistrase rezultate semnificative în reconstrucția de după primul război mondial. Dar a venit peste țară mai întâi o inflație devastatoare, apoi Marea Criză economică mondială care au dezechilibrat raportul dintre politică și economie. Electoratul a optat pentru modelul imperial - totalitar, a votat pentru Adolf Hitler: Make Germany Great Again! Al Treilea Imperiu, Drittes Reich. Se știe ce a urmat.
Istoria ne arată că dezechilibrarea binomului politică/economie este oricând posibilă, pornește din sfera economică și, prin efectele sociale, destabilizează sfera politicului, cu efecte catastrofale. Iar cauza primară este tranziția economiei către alt model: de la economia de război a anilor 1914 – 1918 la economia de pace, în cazul Germaniei. Tranziție care a fost forțată de prevederile Tratatului de la Versailles, dar totodată blocată de despăgubirile exorbitante pretinse prin același Tratat. Ca un automobil de curse accelerat la maximum cu frâna de mână trasă, societatea germană a explodat. Bucățile au fost recuperate de naziști, care le-au reasamblat după un proiect propriu, totalitar.
Noua Revoluție.
Azi ne aflăm la alt punct de răscruce al Istoriei: revoluția AI. Făcând o comparație cu precedenta revoluție, cea industrială, tocmai se încheie etapa mecanizării: noile tehnologii ajută și eficientizează munca umană. Acum urmează etapa automatizării: noile tehnologii vor înlocui munca umană. Dacă privim înapoi, vedem că înlocuirea muncii umane prin automatizare a produs fenomene social-politice violente, la scară mondială: de la războiul de Secesiune din SUA la războaiele de decolonizare din secolul 20.
E de așteptat ca și Noua Revoluție AI să provoace fenomene similare. Tocmai se încheie etapa informatizării: calculatoarele ajută și eficientizează munca umană. Începe etapa robotizării: AI va înlocui munca umană. Ca să nu pățească precum Mussolini și învățând din experiența stalinistă, promotorii Noii Revoluții AI intenționează mai întâi să preia ferm, în stil totalitar, controlul Statului și abia apoi să introducă robotizarea.
Noii Reacționari, NRx.
Am scris, săptămâna trecută, despre ”baronii jefuitori”, despre oligarhii revoluției industriale – cei opriți la timp în SUA de Theodore Roosevelt, cei pe care Europa n-a știut să-i oprească la timp, astfel încât au provocat două războaie mondiale. Avem și noi oligarhii noștri: ”trilionarii”. Îmbogățiți de noile tehnologii, oligarhii AI se arată în acest moment dispuși să dea peste cap ordinea mondială, pentru a acapara sfera politicii.
Această oligarhie, care se auto-definește ca neo-reacționară (NRx) își dorește o nouă accelerare totalitară a dezvoltării economice, o nouă revoluție ”de sus”. Prima etapă e provocarea unei crize artificiale a sistemului democratic, care să dezechilibreze binomul politică/economie, permițând oligarhilor AI să se prezinte ca ”salvatori” și să preia puterea politică, pentru a aboli democrația și a o înlocui cu un sistem totalitar. O explozie socială urmată de instaurarea Statului Totalitar, ca în Germania anilor 1930. Ca și revoluția leninistă: mai întâi într-o țară, unde lanțul instituțiilor democratice e mai șubred, apoi pe întreaga planetă.
Și spre mirarea mea, țara în care lanțul instituțiilor democratice s-a dovedit cel mai slab e SUA. Vorbind în fața Congresului, senatorul Bernie Sanders arăta că Statele Unite au în prezent „Un guvern al clasei miliardarilor, de către clasa miliardarilor, pentru clasa miliardarilor... Realitatea este că ne îndreptăm rapid, sub președintele Trump, spre autoritarism. Din ce în ce mai multă putere care stă în mâini din ce în ce mai puține. Chiar în aceste clipe Elon Musk, cel mai bogat om de pe planetă, încearcă să demonteze agențiile majore ale guvernului federal care sunt concepute pentru a proteja familiile muncitoare și ale celor dezavantajați... Ceea ce face domnul Musk este în mod evident ilegal și anticonstituțional și trebuie oprit.”
Marele Plan.
Și continuă senatorul Sanders: „Și ce doresc domnul Musk, domnul Trump și prietenii lor miliardari? Ce-și doresc ei cu adevărat?... Pentru ce se străduiesc? Din punctul meu de vedere, răspunsul nu est complicat. Nu e nimic nou, e de fapt exact ceea ce clasele conducătoare și-au dorit întotdeauna de-a lungul istoriei și au crezut că e dreptul lor: mai multă putere pentru ei însuși, mai mult control pentru ei înșiși, și mai multă bogăție pentru ei înșiși. Și în goana lor pentru mai multă putere, mai mult control și mai multă bogăție, sunt hotărâți să nu permită democrației și statului de drept să le stea în cale... Avem în față o ideologie promovată de oligarhi , conform căreia ei, acest grup de oameni foarte, foarte bogați, ajunși adesea prin propriile forțe stăpâni ai noilor tehnologii revoluționare, ca indivizi cu IQ ridicat, consideră că este dreptul lor absolut de a conduce.”
Dar care este această ”ideologie promovată de oligarhi” la care face trimitere senatorul Sanders? Este filosofia extremistă a profesorului Nick Land, ”Acceleraționismul”. Această doctrină, pe care o promovează în prezent Peter Thiel sau JD Vance, ne propune înlocuirea democrației prin dominația celor ”explicit superiori”, celor cu IQ ridicat, care încă de pe acum constituie ”o elită care se auto-coagulează genetic”. Intenția este de a acapara nu numai puterea economică, ci și cea politică, pentru a instaura o nouă aristocrație, prin ”nașterea unei noi specii”, conectate la AI prin implanturi cerebrale – că doar la asta lucrează, chiar acum, compania lui Elon Musk, Neuralink. Cum arată senatorul Sanders, „Cu alte cuvinte, oligarhii de astăzi sunt regii zilelor noastre.”
Vremurile ce vor veni.
Această nouă aristocrație va fi transhumană. O ”nouă specie” integrată cu AI, colaborând cu AI pentru a-și extinde noul Imperiu: „Ei nu își doresc doar puterea. În ciuda incredibilei bogății pe care o au, își doresc din ce în ce mai mult și mai mult. Lăcomia lor nu are sfârșit.” Pe de-o parte, Noua Aristocrație NRx cu implanturi AI. De cealaltă parte restul oamenilor, care nu au IQ suficient ca să conteze: iobagii zilelor ce vor veni. Zice senatorul Sanders: „Pentru domnul Trump și colegii săi oligarhi, nevoile, preocupările, durerile, ideile, visele oamenilor obișnuiți sunt pur și simplu un impediment pentru ceea ce ei, oligarhii, consideră a fi drepturile lor.”
Iar Statul Totalitar al noii aristocrații transhumane va avea grijă ca nimeni să nu îndrăznească să protesteze când zeci de milioane de camionagii și taximetriști vor fi trimiși în șomaj ca urmare a înlocuirii cu mașini autonome Tesla, când zeci de milioane de vânzătoare și casiere vor fi trimise acasă ca urmare a robotizării. Procesul de lichidare a muncii umane a început deja și asta nu va duce la o ”societate a timpului liber”, ci la marginalizarea celei mai mari părți a societății. Fiindcă șoferii și vânzătoarele sunt percepuți de oligarhii AI ca inutili. Dați afară, scoși în șomaj, ca să supraviețuiască vor trebui să se refugieze în acele cotloane ale economiei în care robotizarea nu va fi pătruns încă, acceptând să muncească mai ieftin decât roboții: neo-iobăgia AI.
Sfârșitul Istoriei. Iar procesul condus de aristrocrația transhumană nu se va limita la șoferi și vânzătoare. Va urma robotizarea învățământului: după de profesorii de azi vor fi trimiși să spele mașinile autonome fabricate de Tesla, roboții de la catedră vor îndesa în capul copiilor ideologia neo-totalitarismului AI: despre Societatea NRx Multilateral Dezvoltată și înaintarea omenirii pe calea luminoasă a Robotizării Integrale. Iar copiii vor fi din ce în ce mai puțini. În anii Revoluției industriale, caii au devenit din ce în ce mai inutili, iar Statul nu le-a mai îngăduit să se reproducă. În anii Revoluției AI, oamenii fără IQ maxim vor fi din ce în ce mai inutili, iar Statul Totalitar NRx nu are de ce să le mai îngăduie să se reproducă.
Imperialiștii de odinioară lansau agresiuni militare pentru a pune mâna pe resurse; oligarhii AI lansează războaie comerciale sau blocade pentru a obliga alte State să cedeze resurse, să cedeze teritorii. În Statele Unite asistăm la anularea angajamentelor de politică internațională, la dezmembrarea Aparatului de Stat în numele unor considerente economice. Se preconizează dezmembrarea organismelor internaționale, începând cu ONU și NATO. Deciziile profund eronate pe care politicienii de azi le iau sub presiunea oligarhilor AI nu duc doar spre victoria dubioasă a domnului Putin ci, dincolo de aceasta, duc spre o criză generală a societății umane și spre Sfârșitul Istoriei. Dacă nu corectăm chiar acum traiectoria, viitorul nu va aparține ”noilor reacționari”, ci mașinilor ”inteligente”. Și numai lor!
Istoria recentă ne arată că asemenea traiectorii eronate pot fi corectate. Problema e, unde găsim un nou Deng Xiaoping?
Varianta video a editorialului, AICI.