„Sistemul e acum doar îngenuncheat, dar se poate ridica. Cazul Voiculescu este parte a sistemului îngenuncheat. Am găsit un SRI în care Sorin Ovidiu Vîntu știa tot ce face instituția. Ştia lista cu cei ascultaţi, iar şeful SRI mergea cu maşina de la SOV. Timofte îi punea la dispoziţie informaţii economice", a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

"Poliția, aceea este încă obedientă față de președinții de Consilii Județene, de decizia politică. Mulţi dintre ei se căciulesc pentru funcţii. Mă refer la tot, să nu credeţi că şeful doi şi un sfert care a fost schimbat de curând a fost schimbat de florile mărului. Miniştrii au politizat acest sistem, au pus omul lor şi în timpul guvernelor mele, nu am putut să-i controlez. (…) Ce a fost sub Guvern a fost întotdeauna sub influență politică”, a continuat Băsescu. 

„Ăsta e sistemul, reminiscenţele vechi care s-au transferat şi generaţiei noi şi s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important, bine plătit. (…) Nu vreau să insist, am mers prea departe, deşi e o realitate”, a mai dezvăluit Traian Băsescu. 
 
Președintele a comentat că dacă Ponta va ajunge președinte, nu va apropia țara de puterile europene și de SUA, ci dimpotrivă. 

„Ponta va revitaliza sistemul vechi care nu dorește avansul României către parteneriatul cu SUA, cu UE. Nu are destulă inteligență și pregătire să înțeleagă ce înseamnă un stat modern. Nu poate el, ca om, să se ridice deasupra statului”, a adăgat președintele.