UPDATE 21.30. "România nu este afectată direct de situaţia din Ucraina şi nu există riscuri imediate la adresa securităţii naţionale a ţării; România nu a ridicat gradul de alertă al structurilor de securitate naţională; România va continua să fie activă în relaţiile cu aliaţii săi în discuţiile privind evenimentele din Ucraina; preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a mandatat reprezentanţii statului român să prezinte poziţia de principiu a României în dezbaterile ce urmează pe această temă în structurile Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ale Uniunii Europene (UE); România va monitoriza, în continuare, cu maximă atenţie, atât situaţia din Ucraina, cât şi evoluţiile separatiste din Republica Moldova", se arată în concluziile şedinţei, citate într-un comunicat al Preşedinţiei remis după întâlnirea de la Cotroceni.
UPDATE 20.15. Ședința convocată de președintele Traian Băsescu s-a încheiat.
UPDATE 19.00. La ședința de la Palatul Cotroceni participă șeful SIE, reprezentanți ai Poliției de Frontieră și oficiali de la Ministerul de Externe.
UPDATE 18.20. La Palatul Cotroceni va avea loc, la ora 19.00, o ședință de lucru  a structurilor de securitate.
Președintele Traian Băsescu a mai precizat că acțiunile din ultimele zile ale unor formațiuni militare nerevendicate de a pune stăpânire pe clădirile oficiale ucrainene "ameninţă stabilitatea Ucrainei, suveranitatea, integritatea sa teritorială şi securitatea regională".

"România este preocupată de respectarea deplină a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional. Solicităm ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene", se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
De asemenea, șeful statului a mai precizat că orice diferend politic dintre administrația republicii autnome Crimeea și puterea centrală a statului ucrainean trebuie rezolvată numai prin dialog, "în limita prevederilor constituţionale ale Ucrainei".

"În ceea ce priveşte protejarea minorităţilor, aplicarea fermă a normelor internaţionale şi a bunelor practici în domeniu reprezintă singurul izvor de reglementare a drepturilor minorităţilor naţionale şi trebuie să reprezinte o obligaţie a fiecărui stat şi nu motivul unei intervenţii armate externe. România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei", a mai precizat Traian Băsescu.
CITIȚI ȘI:

 • Parlamentul aprobă în unanimitate cererea lui PUTIN de a trimite TRUPE în UCRAINA, până la „normalizarea situației politice din țară” | VIDEO
 • Crimeea Ucrainei trăiește în umbra Rusiei : 5 lucruri bine de ştiut
 • Gestul ŞOCANT făcut de Viktor Ianukovici în direct, în timpul conferinţei de presă
 • VIOLENŢE în Ucraina: Zeci de oameni au fost răniţi la o manifestare pro-rusă. Protestatarii au luat cu asalt clădirile oficiale
 • Ucraina acuză Rusia de invazie armată în Crimeea
 • VIKTOR IANUKOVICI, în Rusia: „Sunt președintele legitim al Ucrainei. Mi-e RUŞINE. Am fugit pentru că viața mi-a fost în pericol”
 • Băsescu: România, profund îngrijorată de criza din Crimeea
 • MISIUNE UMANITARĂ în Ucraina. Avionul Armatei Române pleacă să aducă răniții din Kiev
 • TENSIUNI în Crimeea. Rusia confirmă că a trimis trupe în Ucraina. 12 elicoptere de luptă ruseşti zboară deasupra Sevastopolului | VIDEO
 • Crimeea vrea referendum pentru a se rupe de Ucraina
 • Noul lider din CRIMEEA îi cere ajutorul lui PUTIN / VIDEO
 • Lideri europeni, ÎNGRIJORAŢI de situația din CRIMEEA