”Avem nevoie de o elită politică formată din oameni care ştiu cine sunt, formată din profesionişti, formată din oameni care, dacă pleacă din politică, au refugiul în propria lor meserie, în propria lor preocupare, în calificarea pe care o au. Sunt prea mulţi oameni în politica românească necalificaţi, şi nu pentru că n-ar avea diplome, dar pentru că în meseria lor sunt nişte zerouri şi, atunci, nu te poţi aştepta de la ei ca, odată ajunşi la locul de decizie politică, să facă altceva decât, într-o zi de marţi a săptămânii, să se adune o sută de legi şi ei să voteze fără să ştie ce au votat. Am convingerea că deficitul de pregătire profesională şi de conştiinţă a propriei valori profesionale face ca mult prea mulţi politicieni din cei 588 de parlamentari să fie un balast politic, şi nu o valoare politică”, a afirmat președintele.

”Seceta în politică, seceta de valori este uriaşă şi asta nu pentru că România nu are valori, dar pentru că valorile s-au îndepărtat de politică şi datorită deprecierii credibilităţii clasei politice în faa populaţiei. Nu este, însă, altă soluţie decât ca elitele să spună, de regulă: aici este clasa politică, dar eu îmi asum, ca om valoros, să intru în această clasă şi, aşa cum ne-au trebuit 25 de ani să o decredibilizăm complet, în cinci, şase ani să refacem credibilitatea clasei politice prin cei care acced în interiorul clasei politice”, a continuat Traian Băsescu.

”Vă asigur că nu cei care fac politica la nivel înalt, să spunem parlamentari, miniştri, preşedinţi, sunt cei care vor suferi dacă nu se produce o îmbunătăţire a calităţii clasei politice, ci chiar dumneavoastră veţi suferi sau şi dumneavoastră, alături de cele 20 de milioane de români, şi dumneavoastră, elitele, veţi suferi. Sigur, am văzut că este la modă să nu te implici în politică şi să spui: «uite ce rău fac» sau să spui: «nu mă interesează». Este la modă, dar este o atitudine păguboasă pentru ţară, iar dacă pretinzi, ca om, a face parte dintr-o elită, atunci trebuie să funcţioneze şi răspunsul la întrebarea: ce pot să fac pentru ţară? Şi cel mai bun lucru pe care elitele îl pot face pentru ţară este să se angreneze în viaţa politică, ducând după ei acolo, în viaţa politică, bagajul de bun simţ pe care îl au, bagajul de eleganţă pe care îl au, bagajul de cunoştinţe pe care îl au şi, dacă vreţi, mândria de a fi elite şi capacitatea de a putea să spui oricând: «am plecat din politică pentru că eu nu din asta trăiesc»”, a mai spus președintele.

”Fără a avea pretenţia de a face parte dintr-o elită a ţării, vă pot spune că tot timpul am fost extrem de relaxat cu privire la lungimea vieţii mele în politică, pentru că ştiam că oricând am în sertar brevetul de căpitan de cursă lungă pe care îl scot şi îmi asigur viaţa. Uitaţi-vă în Parlament, mai ales la generaţia tânără, au diplome şi nu au profesat, nu înţeleg măcar altceva din politică decât exerciţiul puterii şi, uneori, exerciţiul nedemocratic al puterii; exerciţiul puterii de multe ori dus până la iraţional, adică nu îmi pasă de ce se întâmplă sau de ce spun unii sau alţii”, a evidențiat Traian Băsescu.

”Ca un preşedinte la sfârşit de mandat, care a văzut multe în cei zece ani şi a înţeles multe din modul cum funcţionează statul şi a înţeles şi de ce nu funcţionează statul şi a înţeles şi de ce România nu avansează suficient de rapid, închei spunându-vă: elitele trebuie să se angreneze în politică. Este singura şansă pe care România o are. Calitatea structurii politice a României este atât de scăzută, încât ea nu poate garanta evoluţia pozitivă în ritmul în care am putea să o facem fără implicarea elitelor”, a conchis șeful statului.