Nu a fost o surpriză pentru mine. Știam toți de multă vreme că următorul atac terorist se va produce. Nu știa nimeni când și unde. Așa cum am spus și cu alte ocazii: Europa este în război. Atacul de aseară a fost de un cinism incredibil. Atentatul fiind în Franța, și de de ziua națională, are semnificații extrem de puternice și ne arată că teroriștii pot lovi cu mijloace diferite oricând și oriunde. Vor fi din nou dezbateri despre cât de eficiente pot fi serviciile secrete. Nu trbuie pupați pe frunte că au dejucat alte atentate. Pentru asta sunt plătiți. Nu pot fi prevenite toate atentate. Cine ar fi prezis că un astfel de terorist ar fi luat un camion de 20 de tone și ar fi intrat în mulțime.

Pentru teroriști, orice atac în orice țară europeană este un succes, iar atacarea Franței este ca și cum ar fi atacat pe oricare dintre noi. Pe de altă parte, trebuie spuse două lucruri. Aș atenționa asupra a două riscuri. Odată cu înfrângerea Statului Islamic, teroriștii vor avea o diasporă în Europa. Al doilea. Al doilea lucru: este evident că teroriștii se selectează dintre cei care sunt de cultură islamistă. Aici nu mai sunt dubii.

Eu vă asigur, cei care sunt de educație islamistă, dacă se exercită presiuni educaționale asupra lor, sunt mai sensibili pentru a fi recrutați”, a declarat fostul președinte al României, Traian Băsescu.