Evenimentul Zilei > EVZ Special > Traian Băsescu, atac dur la Kelemen Hunor și UDMR. „Este un antiromân convins”
Traian Băsescu, atac dur la Kelemen Hunor și UDMR. „Este un antiromân convins”

Traian Băsescu, atac dur la Kelemen Hunor și UDMR. „Este un antiromân convins”

Scandalul din localitatea harghiteană Ditrău a inflamat foarte tare atât opinia public, dar și clasa politică românească.

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, luni, că vina în cazul de la Ditrău, în care doi bărbaţi din Sri Lanka au fost refuzaţi de comunitate, aparţine propagandei UDMR.

Totodată Băsescu mai susține că aceeași propagandă promovată de UDMR este aplicată nu numai în cazul brutarilor străini, ci şi cu românii din zonă.

De asemenea, acesta susţine faptul că şi românilor li se aplică acelaşi tratament.

„Ungurii sunt un popor complexat şi nu îi suportă pe cei de lângă ei. Iar de acest lucru nu este vinovată nici presa de la Budapesta, nici Fidesz, partidul lui Orban, nici Jobbikul extremist, ci este rezultatul politicii UDMR”, a spus Băsescu.

Scandalul a izbucnit în urmă cu câteva zile, când localnicii, în frunte cu preotul din sat, s-au adunat în fața primăriei și au spus că nu vor migranți în satul lor după ce la brutăria din localitate au fost angajați doi bărbați din Sri Lanka.

„Vreau să vă fie foarte clar, tratamentul pe care l-aţi văzut la cei doi sri lankezi este tratamentul care se aplică românilor de către minoritarii maghiari din administraţie. Deci, acelaşi tratament se aplică românilor. Iar radicalizarea populaţiei a fost stimulată de când la conducere UDMR-ului a venit Kelemen Hunor, care este un antiromân convins”, a precizat Băsescu.

În Ditrău, 99.5% din populaţie o reprezintă etnicii maghiari, în timp ce comunitatea românească numără 55 de persoane. În urma scandalului, IPJ Harghita a deschis un dosar de cercetare penală pentru incitare la ură şi discriminare.

Reamintim că la Ditrău, câteva sute de persoane de etnie maghiară au participat la o întâlnire cu primarul, spunându-şi nemulţumirile. Unii au explicat că nu este vorba despre discriminare, reproşurile lor fiind îndreptate mai mult spre patronul brutăriei, decât spre cei doi străini.

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, consideră că europarlamentarii români şi Guvernul vor trebui să dea explicaţii în ceea ce priveşte cazul Ditrău. Politicianul consideră că a pus România „într-o poziţie extrem de complicată”.

El a acuzat partidul Fidesz din Ungaria pentru faptul că a promovat o retorică a urii şi a menţionat că oamenii din Ditrău se informează mai ales de la televiziuni precum Hir Tv sau Duna Tv, potrivit romaniatv.net