Nu a uitat că a fost „umilit groaznic”, pentru că era președinte și ”a fost trimis la un garaj”, a spus președintele Traian Băsescu, ieri, la Adevărul live, unde vorbea despre faptul că nu susține candidatul ACL la alegerile prezidențiale. ”Eu am o problemă uriașă cu PNL. Este partidul care m-a suspendat în 2007, împreună cu PSD, în 2012 a fost susținătorul suspendării. Știm ce a însemnat anul 2012, România a fost împinsă înapoi la capitolul credibilitate cu 10 ani”, a spus Traian Băsescu. Șeful statului a spus că a fost trimis la un garaj, pentru că aveau ei interese.

„De un penibil incredibil”

„De ce?Și în 2007 a pornit de la supărarea lui Tăriceanu că s-a arătat bilețelul prin care îmi cerea să îl ajut pe Patriciu (…) Și în 2012, și ostilitatea din 2009, de la alegeri, când toți au fost împotriva mea, au avut candidatul lor, lucrurile astea au fost datorită justiției, faptul că nu s-a putut negocia nimic legat de numiri în justiție, legat de influență în justiție”, a spus Băsescu.

Potrivit șefului statului, „Iohannis a fost unul din exponenții acestor mișcări împotriva consolidării statului de drept, iar acum are în spate unul dintre cele mai agresive partide, PNL, în loviturile pe care le-a primit statul de drept”. Șeful statului a spus că a avut două mandate extrem de chinuite în relația cu Parlamentul, exact din această cauză. „Cum credeți că mă uit eu la Parlament, când nu avizează anchetarea doamnei Andronescu, a lui Șerban Mihăilescu, în cazul Microsoft, când nu aprobă arestarea lui Diniță? Îi văd, sunt de un penibil incredibil”. El a mai spus că „Iohannis era pe scenă la Iași cu Varujan Vosganian și cu Chiuariu lângă el”.

O susține pe Udrea din convingere

Traian Băsescu a afirmat că o susține pe Elena Udrea la alegerile prezidențiale din convingere, arătând însă că speră ca aceasta să obțină un rezultat acceptabil la acest scrutin pentru consolidarea PMP. „Pe Elena Udrea o susțin din convingere. Nu mă treceți în categoria naivilor care cred că Elena Udrea poate câștiga alegerile prezidențiale. Pentru mine este foarte important ca Elena Udrea să obțină un rezultat acceptabil pe care să se poată consolida PMP, pentru că este un partid mult prea firav cu care nici nu a vrut nimeni să se alieze după cum bine știți”, a declarat șeful statului.

Ca ofițer, Ponta a fost un „țânc”

Președintele a declarat că premierul Victor Ponta minte atunci când afirmă că nu a fost ofițer acoperit în SIE. „Ce nu înțelege Victor Ponta, nu este neapărat un lucru rău să fii ofițer SIE, însă te pune în situație dificilă dacă ai ca președinte – dânsul vrea să devină președinte – o asemenea taină și oricând ești manevrabil, ori eu am o percepție a riscului din acest punct de vedere”, a afirmat Băsescu. El a apreciat că în situația în care Victor Ponta ar ajunge șef al statului ar putea fi șantajat de fostul lui ofițer de legătură, de serviciu. Traian Băsescu a subliniat că Victor Ponta era un „țângău” ‚ „un copil”, un „țânc” ca experiență în calitate de ofițer, fiind utilizat la „altceva”. „În Parchetul General uneori mai ajung și oameni cu care un serviciu sau altul are interese să fie scăpat și cred că aici a fost utilizat Victor Ponta”, a spus Traian Băsescu.

N-a primit informații de la SIE

Dosarul Microsoft a fost „unul românesc” și niciodată nu a primit vreo informație legată de acest dosar de la SIE, a mai spus Băsescu. El a adăugat că nu știe de unde au apărut afirmațiile unor foști șefi de servicii potrivit cărora în dosarul Microsoft a fost implicat SIE.

Totodată, șeful statului a exclus posibilitatea ca în campania din 2009 să fi primit bani din partea Microsoft.

Procesul de restituire ar trebui oprit

Traian Băsescu a declarat că procesul de restituire ar trebui oprit, urmând apoi să fie verificate marile retrocedări de păduri și terenuri agricole. „Acest caz în care este implicat dl. senator Adam, dl. deputat Hrebenciuc, dl tata socru, dl. Ilie Sârbu, este un caz care trebuie să ne spună stop-joc și de ce spun acest lucru? Trebuie dat imediat ceasul înapoi imediat și verificate marile restituiri. Eu nu spun să nu se reia procesul, dar trebuie verificate marile restituiri cât de legale au fost”, a mai spus Băsescu. El a precizat că a primit mii de reclamații de la foști proprietari care spun că s-au făcut restituiri cu acte false.

Discuțiile Șova- Hrebenciuc, penibile

Discuțiile prezentate în stenograme între Dan Șova și Viorel Hrebenciuc arată cât de jos este nivelul clasei politice, a mai spus șeful statului. „Te ia și râsul când vezi tipul acesta de discuții, Hrebenciuc spunând lui Șova: «Mă, te fac președinte, dar scoate legea amnistiei». Este penibil. Ce să spui mai mult decât atât? Să vedem dacă se încadrează în trafic de influență, dar o astfel de discuție arată cât de jos este nivelul clasei politice. Sunt și eu de atâta amar de vreme, dar nu am întâlnit așa ceva”,a spus Băsescu. El a spus că nu-și amintește să fi negociat vreodată cu Viorel Hrebenciuc.

Maior – neutru, Meleșcanu s-a implicat în jocul politic

La SRI suntem în situația în care George Maior a rămas neutru, dar Teodor Melescanu nu, s-a implicat în jocul politic, a arătat președintele Traian Băsescu. El a spus că trebuie clarificat dacă nu cumva la șefia serviciilor trebuie pus un om provenit din sistem.„Nu așa se face controlul civil: trebuie să modificăm legislația și să avem un control parlamentar eficient pe servicii”, a arătat Traian Băsescu.

Nu recomandă un premier, fost șef de Serviciu

Totodată, șeful statului a spus că nu recomandă viitorului președinte să îl ia pe George Maior ca premier.

„După experiența cu Mihai Răzvan Ungureanu nu recomand nimănui să ia un șef de serviciu să-l pună premier, trebuie să-l lase o perioadă să se reacomodeze cu viața politică”, a explicat Băsescu.

„Niciodată Justiția nu va putea să asaneze clasa politică dacă partidele însele nu se curăță din interior. Conducerile partidelor au obligația să supravegheze la calitatea oamenilor. Ce face acum justiția este pur și simplu lupta anti-corupție. Dacă partidele nu se asanează, vom avea o continuă defilare a politicienilor la DNA”, a apreciat șeful statului.

Te-ar putea interesa și: