Evenimentul Zilei > Actualitate > Tragedie la Matei Balș. Filmul evenimentelor. Poziția ministrului de Interne
Tragedie la Matei Balș. Filmul evenimentelor. Poziția ministrului de Interne

Tragedie la Matei Balș. Filmul evenimentelor. Poziția ministrului de Interne

Incendiul violent de vineri dimineața de la Spitalul Matei Balș din Capitală a scos încă o dată la iveală lacunele grave din sistemul românesc de sănătate. Prezentăm filmul tragediei și afirmațiile ministrului de Interne, Lucian Bode.

Tragedie la Matei Balș. În urma puternicul incendiu declanșat vineri la Spitalul Matei Balș, soldat cu patru morți, mai mulți răniți și zeci de evacuați, familiile celor internați au intrat în panică.

Filmul tragediei

Focul a izbucnit în jurul orei cinci. După apelul de la 5.05 de la la 112, echipajele de pompieri au ajuns la fața locului la zece minute. Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de înălțime P+3, pe două laturi.

Potrivit primelor concluzii, incendiul ar fi pornit de la o siguranță sau o aerotermă. La fața locului acolo 38 de ambulante de la smurd, 24 de mașini de mașini, 4 autoscari. Plus echipajele de politie și jandarmenire. Incendiul a fost lichidat rapid. Evacuarea a început la parter, continuand cu celelalte etaje. Din păcate, avem patru decedați. Așteptăm partea de investigații.

În urma incendiul de la Institutul ”Matei Balș” din Capitală, soldat cu moartea a patru pacienți COVID-19, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Anchetatorii fac deja cercetări la fața locului.

În incendiu au murit 4 pacienți, 3 dintre ei fiind carbonizați, iar alți peste 100 de pacienți au fost evacuați. Aceștia au fost transferați în alte pavilioane sau la alte spitale.

Tragedie la „Matei Balș”. Drama rudelor pacienților internați în spitalul COVID-19

Tragedie la Matei Balș

„Incendiul a fost semnalat la 5.05, primul apel, la 5.13 a sosit primul echipaj la față locului. S-a activ planul roșu. Din fericire, incendiul a fost stins. Nu mai avem persoane în stare critică, cu excepția stării de sănătate, acolo sunt internați pacienți Covid în stare medie spre critică. Eu, împreună cu secretarul de stat Raed Arafat și cu premierul Florin Cîtu suntem în contact de la 5.43. Încercăm să creăm condițiile pentru că anchetă să se desfășoare cu rapiditate, să vedem care sunt cauzele. L-am informat pe premier imediat ce am primi de la Arafat detalii despre cum evoluează intervenția acolo. E un lucru extraordinar că pompierii au acționat cu promptitudine și într-un tp foarte, foarte scurt au reușit să lichideze incendiul.

Știu că personalul de la Matei Bals a acționat rapid și au relocat pacienții din cele 4 saloane afectate de fum și pompierii au ajuns repede la față locului, au localizat incendiul și l-au lichidat.

Sunt la centrul de comandă al MAI, în câteva momente va sosi aici Raed Arafat și va vom pune la dispoziție date. Personal, nu știam de existența unor posibile nereguli. Refuz să cred că erau nereguli cunoscute și neeliminate. Toate structurile sunt chemate să desfășoare o anchetă și așteptăm finalizarea ei”, a declarat Lucian Bode, într-o intervenție la Realitatea PLUS.

Tragedie la „Matei Balș”. De ce ard spitalele românești. Nereguli și anchete fără concluzii