Evenimentul Zilei > Social > Tragedie în lumea literaturii! S-a stins din viață un celebru scriitor
Tragedie în lumea literaturii! S-a stins din viață un celebru scriitor

Tragedie în lumea literaturii! S-a stins din viață un celebru scriitor

Scriitorul şi criticul literar spaniol Jose de la Colina a murit luni la vârsta de 85 de ani în reşedinţa sa din Mexic, potrivit unui comunicat al Secretariatului pentru Cultură din cadrul Guvernului mexican, citat de EFE.

Instituţia a reamintit că acest „neobosit povestitor al vieţii culturale a ţării” s-a stabilit în Mexic în 1940 după ce, în urma Războiului Civil spaniol, familia sa a emigrat mai întâi în Franţa, apoi în Belgia, Republica Dominicană şi Cuba.

Jose de la Colina a fost fondatorul şi colaboratorul mai multor publicaţii culturale precum Tanto Plural, Vuelta, Sabado, La Letra y la Imagen, Diogenes, Ideas de Mexico, Revista Mexicana de Literatura, Revista de la Universidad şi La Palabra y el Hombre.

În 1994, el a intrat în Sistemul Naţional al Creatorilor de Artă, a câştigat Premiul Naţional pentru Jurnalism Cultural pe anul 1984 pentru publicaţia periodică El Semanario Cultural de Novedades şi Premiul Mazatlan pentru Literatură pe anul 2002 pentru volumul „Libertades imaginarias”.

În 2005, Jose de la Colina a fost recompensat cu premiul naţional pentru jurnalism cultural Fernando Benitez, a primit Medalia pentru Arte Frumoase pe 2009 din partea Guvernului spanil şi premiul Xavier Villaurrutia al scriitorilor pentru scriitori pe 2013 pentru „De libertades fantasmas o de la literatura como juego”.

Jose de la Colina a fost autor, alături de criticul Tomas Perez Turrent, al textului „Prohibido asomarse al interior. Conversaciones con Luis Buńuel”, un interviu cu reputatul regizor spaniol, publicat în 1984.

Printre lucrările sale literare se numără volume precum Cuentos para vencer a la muerte (1995), Ven, caballo gris (1959), La lucha con la pantera (1962), La tumba india (1984), Muertes ejemplares (2004) şi eseuri cinematografice precum El cine italiano (1962) şi El cine del Indio Fernández 1984).