Tragedie în Brazilia: 41 de morţi în inundaţii

Tragedie în Brazilia: 41 de morţi în inundaţii

Inundaţiile din nord-estul Braziliei au făcut 41 de victime, în timp de 1.000 de persoane sunt date dispărute, potrivit unor date oficiale, transmite AFP.

Pompierii au descris situaţia în termeni apocaliptici: oraşe întregi măturate de ape. Televiziunile au arătat imagini cu supravieţuitori urcaţi pe acoperişuri, agăţându-se disperaţi de frânghiile aruncate de echipele de salvare din elicopetere.  Bilanţul este tragic, iar meteorologii anunţă noi ploi torenţiale astăzi. „Ieri, numărul victimelor a crescut la 26, iar peste 1.000 de persoane au fost date dispărute”, potrivit guvernatorului Teotonio Vilela Filho, citat de agenţia Agencia Brasil. Stare de urgenţă Preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a anunţat deblocarea unor fonduri federale pentru a ajuta zecile de mii de persoane care au pierdut bunuri din cauza inundaţiilor. De asemenea, el a instaurat starea de urgenţă în nord-estul ţării.

Protecţia Civilă a anunţat că peste 100.000 de oameni au fost afectaţi de inundaţii, rămânând fără case, după ce râul Mundau şi-a ieşit din matcă. Multe localităţi au rămas fără apă potabilă, iar avioanele militare distribuie 14 tone de donaţii constând în hrană, medicamente, apă şi saltele. Ieri, preşedintele ţării a reunit guvernul într-o întâlnire de urgenţă pentru a lua măsuri de ajutorare a sinistraţilor. Pentru început, guvernul a deblocat 55 de milioane de dolari în ajutoare de urgenţă. În aprilie, 229 de oameni au murit din cauza inundaţiilor puternice şi alunecărilor de teren din zona capitalei Rio de Janeiro. 

                                 Sursa foto: REUTERS

Ne puteți urmări și pe Google News