Evenimentul Zilei > Actualitate > Tot mai mulți români rămân fără bani din cauza escrocheriilor on-line. Cum vă puteți proteja
Tot mai mulți români rămân fără bani din cauza escrocheriilor on-line. Cum vă puteți proteja

Tot mai mulți români rămân fără bani din cauza escrocheriilor on-line. Cum vă puteți proteja

Escrocherie cu bani în lumea virtuală. S-au înmulțit fraudele pe internet, în urma cărora românii au rămas fără bani în conturi.

Escrocherie cu bani pe internet. Și de succes pentru infractori. Mulți români au rămas fără sume importante de bani, în ultima perioadă. Și asta după ce au fost păcăliți în mediul on-line. Escrocii s-au mutat în spațiul virtual, acolo unde se desfășoară foarte multe tranzacții financiare. O tânără a încercat să-și vândă costumul de schi pe internet și s-a trezit fără bani pe card.

Escrocherie cu bani. Greșeala care te costă

Ea a fost contactată de o persoană care i-a transmis că vrea să cumpere și să achite produsul respectiv. „Mi-a dat un link şi mi-a spus că totul a fost plătit şi trebuie să confirm plată. Nu m-am gândit că ar putea să fie țeapă. Mi-am pus datele şi apoi am văzut că mi-au dispărut 10 milioane de pe card”, a povestit victima escrocheriei, conform stirileprotv.ro.

Nu este un caz singular de escrocherie cu bani, pentru că sute de alți români au fost păcăliți prin această metodă. S-a consacrat sub numele de pshising. Escrocii se declară potențiali cumpărători și trimit un link vânzătorului. Acesta își introduce datele contului bancar și rămâne fără bani.

Care sunt soluțiile pentru a evita țeparii

„Am primit mesaj şi mi s-a spus că vrea livrare prin intermediul site-ului. Ei îţi trimit un link. Îţi induc ideea că au făcut plată prin aplicaţie. Nu-i deloc aşa, e un link fantomă. Tu îl primeşti, îl accesezi şi îţi cere soldul actual de pe card”, a mai povestit fata păcălită, conform sursei citate. Problema este că păgubiții au șanse minime să mai recupereze banii, iar ancheta poliției poate dura foarte mult.

Este recomandat să vă activați notificările pe aplicațiile bancare. „Dacă nu am efectuat nicio tranzacţie, notificările ne ajută să identificăm că cineva a încercat o fraudă. Imediat ar trebui să contactăm banca. Sunt situaţii în care putem destul de greu să recuperăm sumele”, a spus Ioana Pârvu, director carduri şi soluții de plată.

O variantă ar fi și cea a unui card cu sume limitate, folosit doar pentru tranzacții online.