Evenimentul Zilei > Economie > Cum se folosesc escrocii de OLX ca să-i păcălească pe români. Reacția platformei și a Poliției Române
Cum se folosesc escrocii de OLX ca să-i păcălească pe români. Reacția platformei și a Poliției Române

Cum se folosesc escrocii de OLX ca să-i păcălească pe români. Reacția platformei și a Poliției Române

Escrocii au pus la punct o nouă metodă de a le lua bani românilor, folosind una din cele mai cunoscute platforme online de vânzare -cumpărare de articole.

Escrocii găsesc modalități din ce în ce mai ingenioase pentru a face rost de bani în mod ilegal, înșelându-i pe români. Una din ultimele metode este folosirea unei cunoscute platforme de vânzare și cumpărare a obiectelor second-hand din România, și anume OLX. Astfel, sute de victime povestesc pe reţelele de socializare cum au rămas fără banii din conturi, după ce au încercat să vândă obiecte pe OLX.

Escrocii virtuali au pus la punct o strategie, aceștia acționând din afara României, din ţări unde Poliţia Română nu poate ajunge sau nu poate ajunge rapid. Din această cauză, făptaşul nu mai poate fi găsit. Reprezentanţii OLX au făcut o serie de precizări, pentru postul Antena3.

Ce dezvăluie oamenii păcăliți

Pe reţelele de socializare, zeci de persoane reclamă de câteva luni că au fost victimele escrocilor virtuali. Ei povestesc, în special pe grupurile de Facebook, cum au fost înșelați să dea datele personale unor persoane care afirmau că sunt cumpărători de bună credinţă.Românii sunt cei mai vizați, aceștia anunțând că vând pe OLX diferite obiecte, cum ar fi haine, fotolii, încălţăminte.

Apoi sunt contactaţi pe WhatsApp de cei care se pretind cumpărători care le spun că au făcut deja plata prin metode on-line. Ca totul să pară adevărat, cumpărătorii ataşează nişte fotografii ale unui site fantomă. Site-ul pare identic cu platforma OLX. Persoanele care nu sunt atente la denumirea din broswer a site-ului pot fi ușor păcălite. Adresa site-ului fantomă este de genul: olx.ro-curier.online. Demn de reținut este faptul că adresa reală a site-ului OLX este, simplu, OLX.ro.

Cum acționează escrocii

Escrocii le cer vânzătorilor să le trimită contul bancar şi datele cardului, pretinzând că le vor trimite oamenilor bani în avans. Odată realizată această operație, infractorii pot accesa contul şi pot face tranzacţîi on-line cu banii persoanei respective.

Cum a reușit o tânără să nu fie înșelată

O tânără a povestit că doar sistemul de siguranţă al băncii la care are cont a salvat-o de pagubă. „Eu, naivă din fire, am introdus datele cardului meu, fără să îmi dau seama că ceea ce a cerut de la mine au fost datele cardului, inclusiv CVV-ul. Noroc cu banca, care mi-a trimis codul de confirmare, în care mi se comunica suma de 4000UAH (hrivne ucrainene). Am făcut conversia, 633 RON”, povesteşte ea. Dacă trimitea confirmarea către bancă, ea transfera cei 633 de lei, echivalentul a 4000 de hrivne ucrainene, într-un cont străin. Femeia a cerut băncii blocarea contului.

Reprezentanţîi OLX: Nu publica datele cardului tău pe un alt site!

Reprezentanţii OLX cunosc problema. Ei îi roagă pe utilizatorii platformei să fie foarte atenţi cu cine intră în contact.

„Avem de-a face cu o tentativă de phishing prin care vânzătorii sunt abordați de către presupușîi cumpărători pe alte canale decât mesageria oficială OLX (SMS sau Whatsapp). De acolo, vânzătorii sunt directionați către o pagină falsă, unde li se cer datele cardului. Toate acestea într-un limbaj incorect, cu multe greșeli de exprimare. Îi sfătuim pe utilizatori să fie foarte atenți unde își lasă datele bancare și să păstreze mereu conversația pe chatul nostru, astfel încât să-i putem ajuta în caz de fraudă.” , au declarat reprezentanţîi OLX, pentru antena3.ro

Reprezentanţîi platformei de vânzări second-hand din România oferă mai multe sfaturi pentru protejarea persoanelor.

„Nu părăsi chat-ul OLX. Păstrează discuția aici, ca să te putem ajuta în caz de fraudă. Verifică cu atenție adresa paginii web: asigură-te că este „https://www.olx.ro/” și conexiunea este securizată. Dacă ai ajuns vreodată pe un site care nu este cel menționat mai sus, părăsește-l cât mai curând și nu-ți lăsa datele personale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN. Evită orice plată în avans, indiferent de pretextul cu care vine alt utilizator și nu publica datele cardului tău pe un alt site. Dacă ți se cere asta, semnalează-ne situația, pentru a putea interveni cât mai curând cu putință”

Ce spune Poliţia Română

Şi Poliţia Română dă sfaturi românilor. Aceste cazuri sunt aproape imposibil de rezolvat, deoarece de cele mai multe ori, tranzacţiile se fac prin site-uri fantomă din alte ţări, unde accesul este foarte greu.

„Au apărut din ce în ce mai mulți profitori ai site-urilor pe care se vând obiecte second-hand…ca ciupercile după ploaie putem spune. Câteva dintre indiciile care vă pot ajută să îi descoperiți:

Vă păcălesc că vor să cumpere imediat și nu pun întrebări extra despre produs. Limba română scrisă lasă de dorit…Google Translate nu este chiar un geniu! Vă anunță că ei au plătit deja într-un cont al site-ului, iar dumneavoastră nu trebuie decât să introduceți datele cardului pentru a primi suma respectivă…NU FACEȚI ASTA! Vă sugerează să le trimiteți mai multe informații despre produs pe un număr de telefon din afară țării.” , au comunicat poliţiştii pe pagina de Facebook a Poliţiei Române, potrivit antena3.ro.