Evenimentul Zilei > Social > Cât de exacte sunt testele rapide pentru Covid-19
Cât de exacte sunt testele rapide pentru Covid-19

Cât de exacte sunt testele rapide pentru Covid-19

Utilizate deja în aeroporturi și la granițe, așa numitele teste rapide pentru noul coronarvirus dau rezultatul în cel mai scurt timp. Potrivit producătorilor, aceste teste au o precizie de 85%, iar probarecoltată poate fi congelată.

 

Cercetătorii italieni susțin însă că eficiența lor este diminuată dacă nu sunt efectuate imediat după recoltare. În Italia, validarea acestor teste se face în prezent la spitalul din Treviso.

Folosite în special în aeroporturi, testele rapide dau rezultatul în 30 de minute, însă dezbaterile privind eficiența lor se învârt în jurul a două întrebări: reprezintă ele un dispozitiv revoluționar pentru diagnosticarea precoce a Covid-19 sau sunt instrumente fără precizie care lasă nedepistate multe
persoane infectate?

Potrivit producătorilor, fiabilitatea testelor rapide pentru detectarea Sars-Cov2 e mai mare de 85%. În indicațiile dispozitivelor se precizează că eficacitatea testelor este asigurată și după ce proba recoltată a
fost congelată. Cu toate acestea, multe studii de specialitate prezintă date diferite, conform cărora precizia testelor
rapide are o precizie între 11% și 45%.

Până în prezent, aproximativ 6 mii de probe de la diverși producători au fost testate de cercetători, iar rezultatele arată o fiabilitate mai mare de 80%, câtă vreme testul este efectuat imediat după recoltare.

Conform cercetătorilor italieni, un test efectuat imediat după recoltare poate găsi o persoană pozitivă, chiar dacă încărcătura virală prezentă în organism este foarte mică.

În Statele Unite, Administrația pentru Medicamente și Alimente (FDA) un organism guvernamental care se ocupă cu reglementarea produselor alimentare și farmaceutice, a autorizat doar 3 astfel de teste.

FDA recomandă utilizarea acestor teste rapide doar la pacienții cu simptome, considerând multe prea mare riscul ca persoane infectate să iasă la teste fals negativ.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.