Evenimentul Zilei > Social > Topurile EVZ ale anului 2019. Liviu Dragnea a eclipsat-o pe Simona Halep
Topurile EVZ ale anului 2019. Liviu Dragnea  a eclipsat-o pe Simona Halep

Topurile EVZ ale anului 2019. Liviu Dragnea a eclipsat-o pe Simona Halep

Condamnarea fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în „Dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman”, a fost considerat evenimentul anului de către cei peste 20.000 de cititori care au votat Topurile EVZ ale anului 2019.

Cel mai important eveniment

Condamnarea lui Liviu Dragnea – 21,5%
Vizita Papei Francisc în România – 16,9%
Halep – Câștigarea celui de al doilea titlul de Mare Șlem (Wimbledon) – 12,6%
Câștigarea prezidențialelor de către Iohannis – 10,5%
Succesul moțiunii de cenzură – 9,5%
România la Președinția rotativă a Cosiliului UE – 9,3%
Eșecul PSD cu cel mai mic scor din ultimii 30 de ani – 6,7%
Învestirea guvernului condus de Ludovic Orban – 5,2%
Achitări de răsunet în dosarele DNA – 5,1%
Naționala de Tineret în semifinalele Euro 2019 – 2,7%

1. Dragnea, huiduit când a ajuns la Rahova

Pe 27 mai, la o zi după ce PSD a pierdut dramatic alegerile europarlamentare, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat condamnările în dosarul angajărilor fictive. Liderul PSD de la acel moment, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. În aceeași seară, el s-a predat și a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, în huiduielile mai multor persoane. Dragnea a fost acuzat că, în calitate de președinte al CJ Teleorman (2000-2012), i-ar fi determinat pe șefii Direcției de Protecție a Copilului să le angajeze fictiv și să le mențină în funcții pe două membre PSD: Adriana Botorogeanu (51 de ani) si Anisa-Niculina Stoica (46 de ani).

2. A doua vizită a unui suveran pontif

Papa Francisc s-a aflat în România, anul acesta, pentru trei zile, între 31 mai și 2 iunie, într-o vizită de stat pastorală și ecumenică. A fost a doua vizită a unui suveran pontif în țara noastră, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea, din 1999. Papa Francisc s-a rugat în Catedrala Mântuirii Neamului alături de Patriarhul Daniel, a oficiat Liturghii în Catedrala Sfântul Iosif din București, la Iași și la Șumuleu-Ciuc (Harghita). La Blaj, pe Câmpia Libertății, a beatificat șapte episcopi greco-catolici martiri, uciși în urma represiunii comuniste.

3. Halep a triumfat pe iarbă

Simona Halep a reușit, în 2019, ceea ce mulți nu se așteptau: cucerirea titlului de Grand Slam de la Wimbledon. De ce surprinzător? Pentru că sportiva în vârstă de 28 de ani a triumfat pe iarbă, o suprafață de joc pe care nu o a preferat-o, cel puțin până la cucerirea celebrului trofeu de la All England Club. Așadar, în decurs de doi ani, Simona și-a trecut în palmares două titluri de Mare Șlem: Roland Garros 2018 și Wimbledon 2019. Singura tenismenă din România care câștigase un titlu major, până la Halep, a fost Virginia Ruzici, când s-a impus în ediția 1978 a Roland Garros-ului.