O serie de documente ajunse pe mâna jurnaliștilor de la Daily Mail arată cum a acționat Tony Blair pentru a-l ajuta pe liderul kazah să își reabiliteze imaginea în fața comunității internaționale. Astfel, înaintea unui discurs rostit la Universitatea Cambridge, Blair i-a oferit sfaturi concrete despre modul cum Nazarbaiev să abordeze masacrul în discursul său.

Fostul premier laburist i-a schițat un discurs de 500 de cuvinte, axat pe masacrul din 2011, acceptat de oamenii din staff-ul liderului de la Astana, care nu au făcut decât mici schimbări. „Moartea lor, oricât de tragic ear fi, nu ar trebui să eclipseze progresul înregistrat de țară (Kazahstan)”, se menționează în textul scris de Tony Blair. „Cred că e mai bine să abordați frontal chestiunea Zhanaozen (…) e mai bine pentru relația cu presa occidentală” a mai scris Blair.

HRW, care a luat poziție după manifestațiile de la Zhanaozen, a denunțat gestul lui Blair. ”Este o rușine că Tony Blair a câștigat milioane de lire sterline de la acest autocrat scriindu-i discursuri fără a aborda direct problema drepturilor omului în Kazahstan” a reacționat Hugh Williamson, directorul diviziei HRW pe Europa și Asia Centrală.

Un purtător de cuvânt al lui Tony Blair a declarat că banii primiți de fostul prenmier britanic nu au fost pentru consiliere PR, ci pentru asistență pentru programul de reforme pe care guvernul kazah îl implementează.