Toma Petcu: Suntem pregătiţi pentru iarnă. Nu avem semnale că ar trebui să crească tarifele la energie, ar putea chiar să scadă

Toma Petcu: Suntem pregătiţi pentru iarnă. Nu avem semnale că ar trebui să crească tarifele la energie, ar putea chiar să scadă

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat astăzi că sistemul energetic este pregătit pentru iarna 2017-2018 atât în sectorul de gaze, cât şi pe partea de electricitate, chiar dacă a fost „sever neglijat” în ultimii ani.

„Chiar după această dezbatere, am convocat la DEN Comandamentul de iarnă pentru a face o ultimă trecere în revistă a tuturor pregătirilor la nivel tehnic. Vreau de la început să transmit un mesaj clar pentru toată lumea: anul acesta pregătirile de iarnă au început mult mai devreme decât în 2016 și au fost gândite și mult mai adaptat condițiilor de iarnă din România! Am luat în calcul în elaborarea Programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea și creșteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. De aceea, prin acest Program am majorat cantitățile ce trebuie stocate (apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune). În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble", a spus Toma Petcu.

Potrivit acestuia, deși consumul de gaz din România a scăzut, pentru că au dispărut unii consumatori mari, anul acesta a fost înmagazinat cu 1,6% mai mult.

"Se tot pune problema dacă ne ajung aceste gaze! Răspunsul este simplu: Da, ne ajung! Pe de altă parte, în spațiul public au apărut o serie de declarații alarmiste cum că, la iarnă, România va trebui să importe gaze”, a afirmat Petcu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a explicat că astăzi România nu poate extrage din zăcăminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi. Într-o zi normală de iarnă, în România se consumă aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi, din producția curentă și din înmagazinare, sunt mai mult decât suficiente.

"Desigur, sunt și perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive. În astfel de situații consumurile cresc și pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutăm de importuri. Iar furnizorii interni au anunțat că, pentru iarna aceasta, au încheiat deja contracte cu exportatorii", a menționat Toma Petcu.

Și la energie electrice sunt stocuri de resurse mai mari decât iarna trecută, a arătat ministrul citat.

Ministrul Energiei a subliniat, în plus, că România are convenții cu statele vecine pentru ajutor în situații de urgență și a arătat că o astfel de Convenție a fost deja încheiată cu Bulgaria. De asemenea, sunt în negociere și contracte similare cu Ungaria și Serbia.