Evenimentul Zilei > Social > „Toamna Simfonic”, un parfum muzical unic
„Toamna Simfonic”, un parfum muzical unic

„Toamna Simfonic”, un parfum muzical unic

„Toamna Simfonic”, spectacolul inelgalabilului muzician Tudor Gheorghe, este din ce în ce mai aproape de bucureșteni.

Toamna Simfonic” se va desfășura la Sala Palatului, în 26 octombrie. „Toamna Simfonic” este un proiect muzical născut în anul 2001, menit să confirme şi să continue succesul conceptului simfonic, care a stat la baza  Anotimpurilor Poeziei Româneşti. Universul sonor al spectacolului este acela al unui anotimp oniric, în care viaţa materiei continuă într-un ritm încetinit. Contrastul, oferit de ritmul energic al unui tango sau, dimpotrivă, sublinierea lirismului prin intervenţii intrumentale, completează imaginea unui tablou unitar dominat de aerul tomnatic. Simfonismul este unul firesc, neagresiv, iar maniera inedită de tratare a elementului folcloric comunică o stare cu totul aparte, cu parfum de toamnă românească.

              Cum va arăta „Toamna Simfonic” din anul 2016, de la Sala Palatului? Dirijorul, compozitorul şi orchestratorul Marius Hristescu mărturiseşte că nu este aceeaşi toamnă: „Melodiile cunoscute publicului nostru sunt regândite într-o variantă mai amplă orchestrală, câteva piese noi vor confirma atmosfera lirică şi tematica muzicală. O uvertură va deschide noul spectacol, aşa cum am prezentat şi noua Primăvară. Sperăm să o putem face în aceeaşi variantă de gală, alături de Orchestra Naţională Radio şi Corul Naţional de Cameră Madrigal-Marin Constantin, şi cu celelalte anotimpuri … la timpul lor, într-o nouă haină de gală”.

Marius Hristescu își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Dar tot la spectacolul monumental se gândește, tot la muzica maestrului Tudor Gheorghe. „Muzica lui Tudor Gheorghe a venit întotdeauna ca o completare absolut firească a frumuseţii versului. Practic asta a şi fost ideea de la care a plecat când a gândit Anotimpurile Poeziei Româneşti, iar eu am încercat să nu-i alterez în niciun fel muzica, să vin şi eu ca o completare a discursului muzical şi poetic, fără a distrage atenţia de la esenţă, pentru că muzica nu are timp. Ea se naşte de fiecare dată… Indiferent câte anotimpuri au trecut peste noi, nu văd Toamna Simfonic sau orice alt spectacol sau concert decât ca pe o legătură între trecut şi viitor, ca pe un prezent de care trebuie sa ne bucurăm ACUM!”, declară Marius Hristescu care astăzi împlineşte 41 de ani. Așadar, să ne bucurăm de „Toamna Simfonic”!