„Un judecator poate sa devina procuror european, potrivit Regulamentului UE de infiintare a Parchetului european!”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Toader a făcut această precizare în contextul criticilor primite după OUG care a modificat legile justiției și care permite și ca judecătorii să ajungă șefi la PÎCCJ, dar și în situația în care se află Laura Codruța Kovesi.

Ordonanța privind procedura de desemnare a privind procedura de desemnare a procurorului european care să reprezinte România în Parchetul European a fost publicată miercuri seară Monitorul Oficial. Tudorel Toader a explicat anterior că actul normativ nu vizează și selecția șefului Parchetului European, ci doar cea privind reprezentantul României pentru această instituție, precizând că țara noastră trebuie să desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european până pe 31 martie, scrie RTV.

Procedura se va desfășura la nivelul ministerului Justiției.

Reamintim că în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc, cu 50 de voturi. Pe locul 2 s-au clasat Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter, fiecare obținând câte 29 de voturi.

Cei trei candidaţi urmează să fie audiaţi în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar şi de Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.