Secretarul de stat Nicolae Popa și consilierul personal a lui Tudorel Toader în perioada mai 2017 – aprilie 2018, Sebastian Costea, devenit ulterior secretar de stat, au fost lăsați fără nicio atribuție în conducerea Ministerului Justiției.

Popa avea sub coordonare, până la preluarea portofoliului Justiției de către Ana Birchall, Serviciul Profesii Juridice, Serviciul comunicare şi relaţii publice, Biroul de statistică judiciară, Unitatea de management public, Structura de informare publică, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice. Iar Sebastian Costea se ocupa de coordonarea Agenţiei Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, Direcţiei Naţională de Probaţiune, Direcţiei de Probaţiune, Direcţiei programe europene, Direcţiei investiţii ş Direcţiei de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe.

În 2018, Nicolae Popa a semnat ordinul de admitere a solicitării prin care fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, aplica pentru un post de notar la Iași, informează realitatea.net.

Tudorel Toader a cerut admiterea fără examen în Uniunea Notarilor Publici pentru că avea calitatea de fost judecător al Curții Constituționale.