Tiraspolul refuză sprijinul UE pentru criza energetică. Dorin Recean explică cum vor ajunge gazele în regiunea transnistreană
- Sanda Frunze
- 10 februarie 2025, 11:15

Republica Moldova. „Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, a rezolvat o problemă gravă creată de Rusia. Autotitățile de la Chișinău a dus căldură și lumină în casele locuitorilor din regiunea transnistreană. Oamenii au văzut ce înseamnă Rusia și ce înseamnă să ai UE alături de tine. Banii din grantul european oferit gratuit din 1 februarie au fost utilizați integral”. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean într-o postare pe Facebook.
Cu toate acestea, oferirea unui nou ajutor de 60 de milioane de euro pentru a depăși criza energetică pe termen mediu a fost respinsă de autoritățile de la Tiraspol. Potrivit lui Recean, motivul principal al refuzului este creșterea tarifelor pentru consumatori.

Sursa foto: mepiu.md
„Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe”, a adăugat premierul.
Cum vor ajunge gazele în regiunea transnistreană
Având în vedere refuzul autorităților transnistrene, Guvernul Republicii Moldova a găsit o soluție alternativă pentru asigurarea furnizării gazului în regiune. Gazele naturale vor fi livrate la frontiera cu Republica Moldova de către compania ungară MET Gas and Energy Marketing AG, care va fi achitată de firma JNX General Trading L.L.C din Dubai. Ambele companii au fost verificate pentru conformitatea cu legislația internațională și națională, iar în spatele lor nu se află cetățeni moldoveni.
„MET Gas and Energy Marketing AG va livra gazul la granița cu Moldova, iar Tiraspol va acoperi costurile de tranzit pentru livrarea acestuia în regiune. Totul va fi realizat în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz”, a precizat Dorin Recean.
Măsuri suplimentare impuse regimului de la Tiraspol
Potrivit lui Recean, Guvernul Republicii Moldova va permite acest tranzit de gaze, însă Tiraspolul va trebui să ia câteva măsuri care să demonstreze deschiderea regimului separatist. Printre aceste măsuri se numără eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemelor legate de liceul din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grila din regiune și scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active).
„Deși Tiraspolul nu a acceptat ajutorul european, Guvernul Republicii Moldova, alături de partenerii europeni, a demonstrat că este capabil să ajute oamenii din regiunea transnistreană. Când Rusia a eșuat să asigure condiții de trai de bază pentru locuitorii regiunii, noi am reușit să aducem căldură în casele lor. Vom continua să luăm decizii raționale și responsabile pentru a păstra pacea și buna înțelegere în întreaga țară”, a concluzionat Dorin Recean.