Evenimentul Zilei > Economie > Timiș, cinci localități cadastrate integral
Timiș, cinci localități cadastrate integral

Timiș, cinci localități cadastrate integral

Cinci din cele 90 de localități din județul Timiș sunt cadastrate integral. Este vorba de Orțișoara, Lenauheim, Sânandrei, Balinț, Secaș. În alte 50 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.

Peste 18.000 de cărți funciare au fost eliberate gratuit pentru proprietarii de imobile din județul Timiș, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF), anul care a trecut. Lucrările de înregistrare sistematică au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiș.

”În 2018, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT) în două comune (Balint și Secas) din județul Timiș. De asemenea, în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, anul trecut au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară 6.522 imobile, reprezentând o suprafață de 9.734 hectare din județ. (…) Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local”, arată Monica Ivan, purtătoarea de cuvânt a instituției.