Evenimentul Zilei > Social > Tim Berners-Lee, inventatorul „www”, construiește un nou internet. Facebook si Google, în pericol?  
Tim Berners-Lee, inventatorul „www”, construiește un nou internet. Facebook si Google, în pericol?  

Tim Berners-Lee, inventatorul „www”, construiește un nou internet. Facebook si Google, în pericol?  

Tim Berners-Lee, inventatorul „www”, construiește un nou internet. Fizicianul britanic  vrea un nou internet în care utilizatorii vor avea controlul.

Tim Berners-Lee, inventatorul britanic care a inventat World Wide Web (www) vrea să refacă un nou spațiu cibernetic.

Tim Berners-Lee, inventatorul „www” vine cu nou startup numit Inrupt. Sir Berners-Lee își propune să rezolve unele dintre problemele care au afectat așa-numitul web deschis într-o epocă a platformelor  închise, cum ar fi Facebook.

Inrupt promite un web unde oamenii pot utiliza o singură conectare pentru orice serviciu. Datele personale sunt stocate în magazinele de date online, controlate doar de utilizator.

Tim Berners-Lee, inventatorul „www”, construiește un nou internet

Tim Berners-Lee, inventatorul „www”, a declarat că nu îi place modul în care grupuri precum Facebook, Google, Amazon lucrează. Au centralizat internetul în aşa fel încât să controleze datele oamenilor.

„„Oamenii sunt sătui de lipsa de control, de silozuri (clouds)”, a spus Berners-Lee, într-un interviu acordat pentru Reuters.  Acest nou web actualizat, a spus Berners-Lee, va permite tipul de partajare și colaborare de la persoană la persoană care a contribuit la succesul marilor servicii de social media, lăsând în același timp utilizatorul sub control.

Partenerul lui Lee în această întreprindere, John Bruce, spune că „Inrupt” a semnat contracte cu Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii(NHS), BBC-ul și Guvernul flamand al Belgiei ca și clienți pilot și speră să anunțe mulţi alţii până în aprilie 2021.

Tim Berners-Lee. toate informaţiile sunt sub controlul utilizazorului

Investitorii în proiect sunt Hearst Ventures, Octopus Ventures și Akamai, o firmă care livrează conținut pe internet.

Un obiectiv cheie pentru Inrupt este de a determina dezvoltatorii de software să scrie programe pentru platformă. Inrupt este construit pe platforma Solid, care este practic conceput pentru a fi ca primele zile ale Internetului.

Într-o demonstrație pentru presă, el a prezentat o pagină de browser foarte simplă. O parte dintr-o aplicație este construită pentru uz personal, unde afișează calendarul, agenda, chat-urile, muzica şi alte informaţii, toate într-un singur loc. Diferența aici este că toate informațiile sunt sub controlul utilizatorilor.

Inițiativa lui Berners-Lee nu este nouă. Proiectul „Solid” a început încă din primele luni ale anului 2018, atunci când cel considerat „inventatorul internetului” a părăsit catedra de la MIT pentru a se apuca de treabă, scrie finance.yahoo.