Evenimentul Zilei > Social > Google acceptă acuzația de discriminare contra femeilor şi asiaticilor și plătește amenda
Google acceptă acuzația de discriminare contra femeilor şi asiaticilor și plătește amenda

Google acceptă acuzația de discriminare contra femeilor şi asiaticilor și plătește amenda

Google acceptă acuzația de discriminare contra femeilor şi asiaticilor și plătește amenda impusă de autoritățile din Statele Unite.

Google acceptă acuzația de discriminare împotriva femeilor şi a asiaticilor, a anunţat luni Departamentul pentru muncă din SUA, relatează dpa, Reuters şi AFP, preluate de Agerpres. Compania va plăti o amendă în valoare totală de 3,8 milioane de dolari.

Despăgubiri pentru femei și asiatici, de la Google

Cea mai mare parte a aceastei sume o reprezintă despăgubirile acordate pentru 2565 de femei angajate de Google pe posturi de inginer.

Alte aproape 3000 de persoane, candidate-femei sau candidaţi cu origini asiatice, care nu au fost selectaţi pentru a ocupa astfel de posturi, vor primi despăgubiri.

Google acceptă acuzația de discriminare

Reprezentanții Google au declarat că discriminările au fost detectate în cursul unei analize interne de rutină. Compania spune că a acceptat să plătească suma respectivă pentru a remedia situaţia. Dar Google neagă că a încălcat legea.

„Considerăm că fiecare persoană trebuie plătită în funcţie de munca pe care o prestează şi nu de cine este şi facem investiţii masive pentru ca procedurile de angajare şi remunerare să fie corecte”, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei. Aceasta a adăugat că Google analizează în fiecare an cifrele privind salariile pentru a depista anomalii. De asemenea, firma e deschisă să reglementeze orice presupusă problemă de discriminare.

Ministerul Muncii din SUA: Discriminările salariale rămân o problemă sistemică în Sillicon Valley

Potrivit ministerului american al muncii, o evaluare a scos la iveală disparităţi între salarii din centrele Google din Sillicon Valley şi din statul Washington, în nord-vestul SUA.

„Discriminările salariale rămân o problemă sistemică”, a declarat într-un comunicat Jenny Yang, responsabilă a Departamentului pentru muncă.

Ministerul a descoperit totodată „diferenţe în ce priveşte ratele de angajare” pe posturi de inginer informatician în defavoarea femeilor şi asiaticilor.

Cultura sexistă din Silicon Valley

În cadrul reglementării pe care a acceptat-o, Google va reexamina regulile, procedurile şi practicile de angajare şi remunerare, a menţionat departamentul.

Problemele constatate la Google vin pe fondul denunţării unei culturi sexiste în industriile tehnologiei din Silicon Valley, dominate de bărbaţi, notează AFP.