Tim Berners-Lee, inventatorul web-ului: ''Internetul a fost deturnat de escroci şi de troli''

Tim Berners-Lee, inventatorul web-ului: ''Internetul a fost deturnat de escroci şi de troli''

World Wide Web împlineşte 30 de ani în luna martie, e ”matur” și are o mare problemă: fake news, troli, încălcarea drepturilor omului etc. Inventatorul său a lansat o campanie pentru salvarea internetului, relatează AFP.

Fizicianul britanic Tim Berners-Lee a  imaginat în 1989, pe când lucra în cadrul Centrului de Calcul de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), în apropiere de Geneva, un ''sistem de gestiune descentralizată a informaţiei'', care a devenit actul de naştere al web-ului (''pânză de păianjen''). De atunci au trecut trei decenii. "Tim lucra enorm, lumina era mereu aprinsă în biroul său", a povestit pentru AFP François Flückiger, cel care a preluat conducerea tehnică a departamentului de internet de la CERN după plecarea lui Berners-Lee la Massachusetts Institute of Technology (MIT), la finele lui 1994. Tim Berners-Lee se ocupa de anuarul intern al CERN, dar în paralel, a iniţiat demersuri care să le permită miilor de oameni de ştiinţă din lume să-şi poată comunica, la distanţă, cercetările desfăşurate în cadrul organizaţiei, notează Agerpres. "În cadrul departamentului, era prezentă o dimensiune globală. Încă de la început, am avut senzaţia că se scrie istorie", chiar dacă şeful său a calificat primul raport referitor la ''www'' ca fiind ''vag'', povesteşte Flückiger. În 1990, belgianul Robert Cailliau i s-a alăturat lui Berners-Lee pentru a contribui la promovarea limbajului HTML - un standard care permite crearea paginilor web - protocolul de transfer hipertext HTTP - care permite utilizatorilor să solicite, apoi să primească accesul la o pagină de internet - şi adrese URL. Apoi, lafinele anilor '90, Tim Berners-Lee a pus în stare de funcţionare primul server şi navigator web de la CERN.

”Ne întrebăm dacă nu cumva am creat un monstru care a scăpat astăzi de sub control''

Astăzi, Flückiger consideră ''reţeaua'' ca una dintre cele mai importante invenţii ale secolului al XX-lea, care a deschis drumul domeniului digital (cu ajutorul tehnologiei IP şi a algoritmilor de căutare Google). Dar, la pachet au apărut și aspectele negative:  hărţuirea din mediul digital, ştirile false, frenezia mulţimilor, criminalitatea cibernetică, furtul datelor personale pe reţelele de socializare.  ”Ne întrebăm dacă nu cumva am creat un monstru care a scăpat astăzi de sub control'', spune acesta cu regret. Pentru Niels Brügger, directorul centrului de studii despre internet din Danemarca, ''nu este surprinzător ca atunci când o nouă tehnologie este pusă la dispoziţia utilizatorilor, aceştia să înceapă să o modifice şi să o dezvolte pentru a răspunde unor nevoi noi'', mai arată sursa citată. Esta rațiunea pentru care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus, la Forumul economic de la Davos că multe țări folosesc netul pentur a încălca drepturile omului. În acest context, Tim Berners-Lee solicită lansarea în 2019 a unui ''contract pentru web'', care să garanteze accesul tuturor persoanelor şi dreptul fundamental la respectul vieţii private. Într-un editorial publicat la 6 decembrie de New York Times, inventatorul web-ului constata: ''Internetul a fost deturnat de escroci şi de troli''.

Ne puteți urmări și pe Google News