Editura Evenimentul si Capital

Țiganul care a alfabetizat tot cartierul

Autor: | | 8 Comentarii | 4010 Vizualizari

Ciprian Costache este un rom tradițional, cum singur se caracterizează. La vârsta sa, de 37 de ani, are deja o familie numeroasă, cu patru copii minori, și nu vrea să se oprească aici. Cu alte sute de copii de etnie romă, se mândrește că i-a adus la școală.

Rata de școlarizare în fostul sat Palazu Mare, devenit între timp cartier al Constanței, în care profesorul de limbă și literatură romani, Ciprian Costache, a predat, este de 100%. Datorită rezultatelor sale grozave, în urmă cu o lună a devenit reprezentantul comunității rome la prefectura Constanța și vrea să își extindă succesul asupra conaționalilor săi din tot județul.

Romii din județul Constanța nu mai aveau demult un reprezentant la Prefectura Constanța. Predecesorii lui Ciprian Costache ori au uitat de problemele romilor, ori erau români, ori au fost suspectați de lucruri necurate și concediați. Desemnarea, prin concurs, a profesorului de limbă și literatură romani în funcția de referent 1 A la prefectură și colaborarea acestuia cu Partida Romilor Constanța, care are o „conducere tânără și dornică de rezultate bune”, dă speranțe comunității rome de pe litoral. Ciprian Costache se bucură de respectul romilor săi. Exemple sunt multe. La chemarea lui, zilele trecute, sala de spectacole a Centrului Multicultural „Jean Constantin” Constanța s-a umplut de reprezentanți ai etniei rome. Elevi, studenți, cadre didactice, artiști, toți l-au aplaudat pe profesor și i-au omagiat pe romii de frunte ai Constanței și nu numai. La „acum ori niciodată, să dăm dovezi la lume, că-n aste mai mâni mai curge un sânge de roman”, din imnul României, toți spectatorii romi s-au ridicat în picioare, cu mâna la inimă. Iar la „Jelem, jelem”, imnul țiganilor, șiau aprins telefoanele mobile și au dansat alături de orchestra de romi de pe scenă. A fost un eveniment organizat de Centru Cultural Partida Romilor în cadrul căruia participanții au primit cadouri constând în cărți despre etnia romă.

Singura soluție a romilor este cartea

Ciprian Costache a lucrat timp de șapte ani ca mediator școlar la Școala Gimnazială 14 din fostul sat Palazu Mare, devenit acum acum cartierul cu cea mai mare comunitate de romi din Constanța. „Apoi am fost singurul din județul Constanța care am înființat două grupe care au studiat limba și literatura romani. Peste trei ani, am înființat și o grupă de copii care studiază istoria romilor. Apoi au venit și rezultatele, bineînțeles. Locuri fruntașe pe țară la concursuri”, spune Ciprian.

I se luminează privirea când mărturisește că, dacă acum 7 ani rata copiilor romi neșcolarizați era destul de mare, la ora actuală nu există copil care să nu meargă la școală. „Eu vorbesc, deocamdată, doar despre copiii romi din Palazu Mare, unde am predat eu. Și să știți, copiii chiar își doresc să meargă la școală. Că nu sunt promovați toți, asta e partea a doua. Important e că ei, toți se duc la școală. Cel puțin știu să scrie și să citească, ceea ce pe mine mă bucură foarte tare. Am reușit asta, lucrând pentru ei în fiecare zi, și la fel vreau să fac în tot județul. Singura soluție pentru a răzbate, indiferent a oricărei etnii, este cartea”, afirmă referentul romilor.

Nimeni nu stie ca aceasta a fost ultima declaratie! Ce a spus Ceausescu inainte sa moara! Romanii ar fi avut parte de...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI