Tiberiu Niţu: În anul 2014, procurorii au avut de soluţionat 1.880.309 dosare
Editura Evenimentul si Capital

Tiberiu Niţu: În anul 2014, procurorii au avut de soluţionat 1.880.309 dosare

Tiberiu Niţu
Autor: | | 3 Comentarii | 94 Vizualizari

Procurorii au avut de soluţionat anul trecut 1.880.309 dosare, cu 3% mai multe decât în anul precedent, a declarat marţi procurorul general Tiberiu Niţu, cu ocazia prezentării raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2014.

Niţu a precizat că, din cele 1,8 milioane de dosare, cea mai mare parte, respectiv 96%, o reprezintă cauzele în care urmărirea penală este efectuată de către organele de poliţie, procurorilor revenindu-le doar supravegherea acestei activităţi, citat de Agerpres.

  • În opinia sa, acesta este un aspect care influenţează mult indicatorii privind operativitatea, munca procurorilor fiind dependentă de cea a poliţiştilor, de aceea componenta de supraveghere a urmăririi trebuie tratată cu o mai mare atenţie, cu creşterea gradului de implicare a procurorului pe tot parcursul întocmirii dosarului, nu doar în etapa de finalizare a lui.

Din totalul cauzelor de soluţionat, au fost finalizate 674.182 dosare, în creştere cu 6% raportat la anul 2013, iar dintre acestea, 36.604 dosare au fost soluţionate prin rechizitoriu şi acord de recunoaştere a vinovăţiei.

De asemenea, din totalul cauzelor soluţionate, 40,6% au fost finalizate în mai puţin de 6 luni de la sesizare, 18,2% au fost soluţionate între 6 luni şi 1 an de la sesizare, iar 24,1% au fost soluţionate în mai mult de un an de la sesizare.

În ceea ce priveşte numărul trimiterilor în judecată, Tiberiu Niţu a arătat că s-a constatat în anul 2014 o scădere faţă de anul 2013.

"Explicaţia principală a acestei scăderi este că noua legislaţie permite soluţii de stingere a litigiului penal în situaţii în care aceasta nu era posibilă sub vechea legislaţie: posibilitatea împăcării părţilor în cazul infracţiunilor de furt şi furt calificat sau în cazul infracţiunilor de înşelăciune a dus la adoptarea unor numeroase soluţii de clasare ca urmare a voinţei părţilor în situaţii în care, sub legea veche, s-ar fi dispus trimiterea în judecată. Tot astfel, în cadrul trimiterilor în judecată se contabilizează în prezent şi acordurile de recunoaştere a vinovăţiei. Or, procedura în cadrul acestora, implicând îndeplinirea mai multor acte procesuale anterior sesizării instanţei, poate, de asemenea, constitui o cauză a scăderii procentuale a acestui indicator, văzând că s-a recurs la această procedură într-un număr foarte mare de cazuri", a mai declarat Tiberiu Niţu.

Ponderea cauzelor soluţionate în totalul cauzelor de soluţionat a reprezentat 35,9%, faţă de 34,8% în anul anterior, a mai spus Niţu.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate