„Luna aceasta, când Rusia și Turcia erau în pragul unei confruntări militare directe în Siria, Vladimir Putin l-a invitat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Kremlin – dar nu cred că „invitat” e cel mai potrivit cuvânt.

Un videoclip de 120 de secunde difuzat de televiziunea rusă de stat a provocat indignare în Turcia. În imagini pot fi văzuți Erdogan și delegația sa așteptând la Kremlin să-l întâlnească pe Putin. Pentru a fi mai exact, sunt forțați să aștepte. Nefericirea le este întipărită clar pe chipuri. La un moment dat Erdogan se plictisește de așteptat în picioare și ia loc.

Presa pro-Erdogan a remarcat că Putin e celebru pentru acest gen de lucruri. De data asta însă, televiziunea rusă s-a asigurat că are mai multe camere în încăpere pentru a filma scena,

iar pe imagini a fost adăugat un cronometru care contoriza secundele. A fost pur și simplu o umilire.

Erdogan ar fi trebuit, teoretic, să se afle la Moscova pentru a cere explicații. Pe 27 februarie forțele siriene, operând cu sprijinul celor rusești, au ucis 36 de soldați turci în nordul Siriei. Au existat temeri că Erdogan va declara război. În cele din urmă, el a optat totuși să meargă la Putin pentru a atenua tensiunile. Lucru care a făcut așteptarea de dinaintea întâlnirii cu atât mai dureroasă pentru Erdogan. Iar când președintele turc s-a întors de la Moscova cu mâna goală, l-au întâmpinat comentarii caustice.

Turcia a pierdut soldați într-un atac la care rușii erau parteneri și, în ciuda acestui fapt, Erdogan s-a dus să se întâlnească cu rușii. Nu a fost decât cel mai nou episod al unei relații foarte complicate care în ultimii cinci ani a alternat între gesturi de amiciție și ostilitate fățișă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE