THE JERUSALEM POST: Netanyahu avertizează că alegerile s-ar putea apropia

THE JERUSALEM POST: Netanyahu avertizează că alegerile s-ar putea apropia Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu sursa: EPA

Dacă partidul Albastru și Alb nu începe să facă anumite compromisuri, ar putea avea loc alegeri anticipate, a declarat, joi, Benjamin Netanyahu pe Aeroportul Ben-Gurion, unde a întâmpinat un avion din Emiratele Arabe Unite.

“Dacă vom constata că cei din Albastru și Alb vor avea o altă abordare și vor începe să coopereze în loc să acționeze ca un guvern în interiorul altui guvern, atunci vom continua să cooperăm“, a spus Netanyahu. “Dacă nu, cred ca toată lumea că, din nefericire, asta va duce la niște alegeri. Aș prefera să ne unim forțele ca să aducem pacea, să oferim vaccinurile și să susținem economia“.

Partidul Alb și Albastru i-a răspuns lui Netanyahu, făcând următoarea declarație: “Netanyahu este cel care încalcă acordurile, care împiedică numirile și care, de două luni, din motive politice, nu aprobă bugetul. De aceea, toate sondajele demonstrează că oamenii îl condamnă pe Netanyahu pentru niște alegeri care sunt așteptate de majoritatea populației. Oamenii știu adevărul. Dacă el nu va avea parte de proces, atunci va exista un buget“, a declarat partidul.

O sursă apropiată lui Netanyahu a declarat că este foarte posibil ca, miercurea viitoare, parlamentul israelian, Knessetul, să adopte o lege prin care să se dizolve și să pregătească alegeri anticipate în luna martie. Aceeași sursă afirmă că Likud nu ar sprijini demersul, dar, în opinia sa, liderul Alb-Albaștrilor, Benny Gantz, ar sprijini legea de dizolvare propusă de Yesh Atid-Telem (un grup parlamentar de centru, rămas după ce o parte din grup a format partidul Alb și Albastru, al lui Gantz, n. red.), lege care astfel ar putea fi adoptată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acordului coaliției, dacă partidul Alb și Albastru desființează guvernul, Netanyahu va rămâne premier, dar dacă Likud va anunța noi alegeri, Ganz va deveni premier interimar.

“Șansa ca alegerile să fie anunțate săptămâna viitoare e foarte mare, dacă partidul Alb și Albastru nu decide să ajungă la un compromis și renunță să mai ceară aprobarea imediată a bugetului de stat pentru anul 2021”, afirmă o sursă apropiată premierului.

Joi, postul de radio KAN a transmis că Netanyahu s-a întâlnit cu parlamentari ai partidului Likud și le-a spus că un compromis pe tema cererii lui Gantz este exclus. Potrivit aceluiași post de radio, premierul le-ar fi spus parlamentarilor Likud că, în opinia sa, alegerile anticipate vor avea totuși loc, dar că “el încearcă să le împingă spre o dată cât mai îndepărtată”. Surse apropiate lui Netanyahu au negat însă știrea și niciun parlamentar nu a dorit să o confirme.

“El nu a spus niciodată așa ceva”, a subliniat o sursă apropiată lui Netanyahu.

Joi, ziarul Ma’ariv (Ruga de seară, n. red.) a relatat că, în culise, Gantz se gândește încă serios să accepte un compromis pe tema bugetului, cu condiția ca Likud să semneze un document prin care să se angajeze că va legifera bugetul până în luna martie. Asta ar garanta și rotația din cabinetul premierului, prevăzută pentru luna noiembrie a anului viitor or, asta l-ar împiedica pe Netanyahu să organizeze alegeri ca să împiedice rotația.

O purtătoare de cuvânt a Alb-Albaștrilor a spus că informația e “foarte departe de adevăr”. “Nu există așa ceva. Nu e nicio șansă să se ajungă la un compromis pentru luna martie. Nu s-a discutat cu Likud despre niciun compromis, mai ales pentru luna martie”, a mai spus ea.

Liderul opoziției, Yair Lapid, s-a plâns de comportamentul lui Gantz într-un interviu acordat postului de radio al armatei, joi dimineață. “Știu că Alb-Albaștrii nu știu ce să facă “, a spus el. “Cred că s-a terminat cu iluziile. Dintr-un motiv sau dintr-altul, Benny Ganz s-a hotărât să fie ultimul om din lume care îl mai crede pe Netanyahu, dar sper că, în cele din urmă, zarurile au fost aruncate“. (Rador)