“Harta luptei cu coronavirusul sugerează că în jumătatea estică a continentului perspectiva ar fi mult mai puţin sumbră decât în cea vestică.

Bilanţul total al morţilor înregistraţi, până acum, în mai mult de o duzină de ţări, este mai mic decât numărul victimelor din Italia în oricare din ultimele zile. Cele mai ridicate cifre ale infectărilor din regiunea estică se înregistrează în Republica Cehă şi Polonia, cu 2.541 de cazuri şi respectiv 1.638 de cazuri, ceea ce reprezintă totuşi doar o mică parte din îmbolnăvirile raportate în majoritatea ţărilor vest-europene.

Acest lucru s-ar putea explica parţial prin măsurile de izolare instituite într-o fază timpurie a epidemiei. Republica Cehă a impus o carantină strictă cu două săptămâni în urmă. În acelaşi timp, Polonia a anulat aproape toate cursele aeriene care veneau şi plecau din ţară. Autorităţile poloneze s-au grăbit de asemenea să închidă barurile, restaurantele, cinematografele şi şcolile. Maşini ale poliţiei dotate cu difuzoare le transmit oamenilor mesaje prin care îi îndeamnă să stea acasă.

Dar, totodată, se manifestă temeri că cifrele sunt reduse din cauza unei rate a testărilor mult mai mici decât în Europa de Vest. Ungaria, de exemplu, a realizat mai puţin de un sfert din testările făcute în Austria învecinată, deşi are o populaţie puţin mai mare. Marea Britanie, unde lipsa testărilor reprezintă de asemenea o preocupare serioasă, a întreprins mult mai multe teste per capita decât majoritatea ţărilor din Europa de Est.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE