Cei doi bărbați îmbrăcați în negru și mascați, înarmați cu pistoale mitralieră de asalt AK-47 și un lansator de grenade au dat dovadă pe toată durata atacului de un calm perfect, într-un mod caracteristic mai degrabă luptătorilor profesioniști decât unor jihadiști fanatici sinucigași, comentează experții în anti-terorism ai site-ului israelian de intelligence Debka.

Experiența lor evidentă de luptători putea fi dobândită fie în teatrul de operațiuni al ISIS, Al-Qaida, fie în alte „arene” islamice.

Surse aprpiate anchetatorilor francezi relatează că teroriștii au împușcat ținte pre-determinate, dat fiind că aveau asupra lor liste și întrebau persoanele pe care le întâlneau pe coridoarele redcației, amenințându-le cu armele, unde sunt cei pe care îi căutau, după nume. Apoi i-au împușcat pe cei care se găseau pe lista morții cu sânge rece.

Președintele François Hollande, care a ajuns la locul tragediei la numai câteva minute după ce aceasta s-a petrecut, a declarat: „40 de oameni au fost salvați!” Au fost salvați pentru că nu se aflau pe lista teroriștilor, comentează experții anti-tero ai Debka.

Ei mai subliniază că acest atac, în care au fost uciși jurnaliști pentru vederile lor asupra religiei, într-o mare capitală a Occidentului, constituie prima fază a unui război al terorii.

Strigând „Allahu Akhbar!” și „Am răzbunat onoarea Profetului!”, cei doi teroriști au părăsit clădirea trecând în viteză pe lângă câteva echipaje de poliție, trăgând cu precizie în parbrizele acestora. Apoi au sărit într-o mașină neagră care îi aștepta cu portierele deschise. La scurt timp, au furat o altă mașină, părăsind-o pe prima.

Sursele Debka subliniază că, deși serviciile secrete franceze ridicaseră deja gradul de alertă teroristă ca urmare a unor incidente care au vizat ținte și etnici evrei, au eșuat în a prevedea și preîntâmpina unul dintre cele mai „spectaculoase” atacuri islamice produse în Europa în ultimii ani.