În imobilul istoric de pe bulevardul 16 Decembrie 1989 nr. 7 locatarii care nu sunt romi vorbesc doar în șoaptă, ca să nu fie auziți.

„Nu vă puteți imagina ce au făcut aici. Cârpaci deține jumătate de imobil. Șase apartamente din 12. Când au venit prima data, făceau grătare cât era vara de lungă, în curte. Nu le ajungea un grătar, puneau câte trei, de ajungeam să stăm baricadați în case ca să nu ne umplem de fum. Apoi au urmat scandalurile. Vor să aibă ei toată casa. El, Trifu, așa zicea. Au ajuns să lase apa deschisă și să ne inunde. Eu stau la parter. Odată a făcut așa o inundație, la etajul II, încât a ajuns apa și la mine, după ce a inundat apartamentul de la etajul I”, își face curaj să vorbească Iuliana P., una din vecinele romului.

Șantaj:apartament lăsat fără apă de trei ani

Coșmarul a început în 2002, când s-a vândut primul apartament. Apoi, rând pe rând, Trifu Cârpaci i-a silit pe locatari să renunțe în favoarea lui și să îi vândă. Cei care au rămas spun că baștanul a avut sprijinul unor funcționari din primărie – fostul șef al Direcției Patrimoniu, Nicușor Miuț sau secretarul primăriei, Ioan Cojocari. „S-au vândut apartamentele cu 30.000 de dolari, jumătate din prețul pieței. Unora le-a dat și țeapă. De exemplu unui cântăreț, care trebuia să primească încă 5.000 pentru garaj. Ultimii bani nu i-a mai primit”, mai povestește femeia.

Unul din apartamente a fost debranșat din 2011 de la rețeaua de apă, intenționat, de către Trifu Cârpaci, pentru a forța familia să vândă. „Când nu s-a înțeles cu noi a început să strige, în mijlocul curții: comuniștilor, ieșiți afară! Casa asta e a mea. E casă de țigani”, mai povestesc locatarii.

Baștanul Trifu Cârpaci face parte din cel mai bogat clan de romi din România. Deși familia lui deține sute de proprietăți numai în Timișoara, pe numele lui nu figurează decât apartamentele din palatul istoric de pe bulevardul 16 Decembrie 1989 și un palat de pe strada Pestalozzi nr. 6.

Metoda Cârpaci, aplicată în toată Timișoara

Prin astfel de acte de terorism imobiliar, clanul Cârpaci s-a ales cu unele din cele mai frumoase imobile din centrul Timișoarei, în care deține toate apartamentele. Cumpărau un apartament în aceste imobile, la etaj, iar apoi își terorizau vecinii. Lăsau apa deschisă și produceau inundații care treceau prin toate apartamentele, până la subsol, dădeau jos țiglele de pe casă pentru a uza clădirea, iar în ultimă instanță își trimiteau copiii să urineze și să împrăștie fecale în fața ușilor oamenilor, ori să îi jignească și să-i amenințe pe aceștia. Astfel, îi determinau pe oameni să le vândă locuințele la prețul stabilit de ei. Ulterior, metoda a fost preluată de toți romii din Timișoara.

Dosar penal pentru patru acte de șantaj

Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Timiș au reuşit, în sfârșit, să adune destule probe într-un dosar de șantaj şi să propună trimiterea în judecată a lui Trifu Cârpaci. El este acuzat că, încă din 2007, a început să terorizeze patru familii. „Începând cu anul 2007, bărbatul ar fi exercitat acte de amenințare față de patru persoane, care locuiau în imobilul unde acesta deținea mai multe apartamente, în scopul de a le determina să-și vândă locuințele, pentru ca ulterior acesta să devină proprietarul întregului imobil”, afirmă reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş.

Prețurile oferite de romi pentru locuințe erau mult sub nivelul pieței

Poliţiştii susţin că în momentul în care Trifu Cârpaci s-a mutat în imobil, le-a cerut imediat vecinilor să-i vândă apartamentele la preţuri mult sub nivelul pieței. Când locatarii au refuzat, acesta ar fi trecut la acte de intimidare: a inun dat apartamentele de sub cel aflat în proprietatea sa, i-a înjurat şi i-a ameninţat.

„Polițiștii au finalizat cercetările în dosarul penal întocmit sub aspectul săvârșirii de șantaj, dosarul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara cu propunere de trimitere în judecată”, mai spun reprezentanţii IPJ Timiş. Trifu Cârpaci mai este implicat şi în alte afaceri imobiliare dubioase, cum ar fi cazul Capelei Kimmel, aflată în cimitirul din Calea Buziaşului.