Evenimentul Zilei > Actualitate > Cale liberă la prima terapie anti-cancer cu CELULE T. Preţul este exorbitant
Cale liberă la prima terapie anti-cancer cu CELULE T. Preţul este exorbitant

Cale liberă la prima terapie anti-cancer cu CELULE T. Preţul este exorbitant

Pusă la punct de Novartis şi denumită Kymriah, constă într-o singură administrare intravenoasă, capabilă de tratarea leucemiei limfatice acute, foarte răspândită la copii. Preţul e de 475.000 de dolari, şi este cel mai scump tratament din lume.

Cale liberă deci în SUA primei terapii care transformă limfocitele T, celule fundamentale ale răspunsului imunitar al pacientului, în killer al cancerului. Actualele tratamente duc la un procent de 85% vindecări în cazul copiilor, potrivit American Cancer Society.  Kimryah va fi folosit la pacienţii care nu răspund pozitiv la tratamentele standard, care ar fi câteva sute de copii şi tineri adulţi pe an. ''Aceasta e o modalitate complet nouă de a trata cancerul'' a spus într-o conferinţă de presă telefonică dr. Stephan Grupp, de la Children's Hospital din Philadelphia, care a condus studiul la Novartis.

Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americană asupra alimentelor şi medicamentelor, a dat ok-ul medicamentului de la Novartis după un studiu pe 63 de pacienţi a căror tumoră a dispărut în 83% dn cazuri. Nu e încă clar cât pot dura beneficiile tratamentului. La unii pacienţi tumora a reapărut după câteva luni.

''Cele două aspecte relevante ale tratamentului sunt inovativitatea şi complexitatea'' – comentează prof. Pierfranco Conte, directorul Institutului Oncologic din Padova, pentru Corriere della Sera: ''E un tratament pentru persoane care nu răspund la chimioterapie şi eventual la transplant de măduvă, care sunt eficace în majoritatea cazurilor pentru această patologie. Preţul pare prohibitiv majorităţii pacienţilor, ceea ce e poate singurul inconvenient. Cu timpul însă…''.