Arpad Szoczi susţine că a descoperit, după ani de investigaţii prin arhivele române şi maghiare, informaţii care nu au fost făcute publice niciodată. Potrivit acestuia, Ceauşescu ar fi ordonat forţelor armate să aibă rachete pregătite, astfel încât să poată riposta în cazul unui atac din partea Ungariei, scrie ziare.com.

Această ipoteză a fost confirmată şi de premierul ungar de la acea vreme, Miklos Nemeth, acesta precizând că România ar fi cumpărat şapte rachete fabricate în China, pe care le-ar fi îndreptat către centrală nucleară Paks din Ungaria.

Istoricul Ovidiu Pecican a comentat situaţia, explicând că între România şi Ungaria existau tensiuni, care erau alimentate de virajul progresiv, în a două jumătate a anilor '80, a ambelor ţări către un naţionalism xenofob.

"Pot să va spun cu precizie ce se întâmpla atunci. Între România şi Ungaria existau tensiuni alimentate de virajul progresiv, în a doua jumătate a anilor '80, atât al Ungariei, cât şi al României, către naţionalism, un naţionalism xenofob. A coincis această mişcare cu venirea lui Gorbaciov la putere, care, pentru ruşi, a însemnat reforma, dar pentru ţările satelit a însemnat o deschidere a cutiei Pandorei", a declarat Pecican, potrivit ziare.com.