Evenimentul Zilei > Politica > Teodor Meleșcanu: “Se simte o prezență foarte solidă a spionajului rus în România”
Teodor Meleșcanu: “Se simte o prezență foarte solidă a spionajului rus în România”

Teodor Meleșcanu: “Se simte o prezență foarte solidă a spionajului rus în România”

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, s-a aflat astăzi într-o vizită în județele din vestul țării. După ce la Timișoara a oferit detalii despre discuția avută cu ambasadorul Rusiei la București în legătură cu expulzarea diplomatului rus, Meleșcanu a făcut la Arad o afirmație dură despre relația cu Federația Rusă.

Ministrul Afacerilor Externe, a declarat că în România ”se simte o prezenţă foarte solidă” a spionajului rusesc. Meleşcanu, a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la ALDE Arad, despre o eventuală intensificare a spionajului rusesc în ţara noastră, el declarând că nu are cifre. ”Nu ştiu în cifre, dar se simte totuşi o prezenţă foarte solidă în România”, a spus ministrul.

Totodată, Meleşcanu a comentat poziţia Ambasadei Rusiei la Bucureşti, care a calificat anunţul MAE privind expulzarea unui diplomat rus drept "manifestarea nebuniei politice colective”, Meleşcanu declarând că ”o nebunie politică a fost atactul de la Salisbury”.

”A încerca să spui că atunci când se reacţionează la o nebunie este tot o nebunie, mi se pare greşit (…) Ceea ce s-a întâmplat este un fapt fără precedent în epoca noastră, numai în timpul războiului rece se ajungea la asasinarea unor agenţi care trecuseră de altă parte. Din punctul de vedere strict juridic, o acţiune de folosire a unor substanţe neurotoxice pentru a anihila un agent pe teritoriul altei ţări este o încălcare a Convenţiei internaţionale privind interzicerea folosirii armelor chimice", a spus ministrul.

Meleşcanu a răspuns şi unei întrebări privind rostul solidarităţii României faţă de Marea Britanie: ”Aşa cum noi ne dorim solidaritate din partea ţărilor partenere în cadrul NATO şi UE, aşa şi acestea se aşteaptă la solidaritate din partea noastră. Nu uitaţi că în ceea ce priveşte prezenţa unor trupe NATO pe teritoriul României, Marea Britanie a fost după SUA cel de-al doilea mare contributor. Noi am avut o decizie foarte echilibrată de a da un semnal de solidaritate şi nu am exagerat prin numărul celor pe care i-am expulzat, este vorba de un singur diplomat, un consilier diplomatic”.