Evenimentul Zilei > International > Tensiunile dintre SUA și Rusia, la cota de explozie! Poziția NATO față de ultimul incident
Tensiunile dintre SUA și Rusia, la cota de explozie! Poziția NATO față de ultimul incident

Tensiunile dintre SUA și Rusia, la cota de explozie! Poziția NATO față de ultimul incident

Un avion militar rus a încălcat vineri spațiul aerian NATO în timp ce încerca să intercepteze un bombardier al Forței Aeriene SUA B-52 care zboară în apropierea insulei daneze Bornholm.

 

Într-un comunicat prezentat luni, alianța a numit incidentul drept o „încălcare semnificativă a dreptului internațional”.

„Su-27 rus, care zboară de la Kaliningrad, a urmărit B-52 bine în spațiul aerian danez peste insulă, comitând o încălcare semnificativă a spațiului aerian al unei națiuni NATO”, a declarat Comandamentul Aerian Aliat al NATO într-un comunicat.

„Aeronavele daneze de reacție rapidă au fost lansate pentru a contracara încălcarea, cu toate acestea luptătorii ruși care au încălcat s-au întors înainte de interceptare”, se adaugă în declarație, spunând: „Intrarea neautorizată a spațiului aerian suveran este o încălcare semnificativă a dreptului internațional”.

Kaliningrad este o exclavă rusă între Polonia și Lituania, care prezintă o prezență militară rusă semnificativă. Insula Bornholm se află în Marea Baltică la mai puțin de 90 de mile est de Copenhaga.

Moscova a declarat că avionul de luptă Su-27 folosit pentru interceptarea bombardierului B-52 al Forțelor Aeriene ale SUA nu a încălcat spațiul aerian danez și că zboară peste apele neutre ale Mării Baltice, a informat presa rusă Tass luni, citând un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia .
„Ministerul Apărării a negat declarația Alianței Nord-Atlantice cu privire la încălcarea frontierei de stat daneze de către luptătorul rus Su-27″, a spus oficialul, potrivit Tass.

Incidentul vine pe fondul tensiunilor accentuate dintre SUA și Rusia, SUA acuzând armata rusă de mai multe acte nesigure în ultimele zile, inclusiv o interceptare neprofesionistă a unui bombardier american B-52 asupra Mării Negre și fiind responsabil pentru o coliziune între americani. și vehicule blindate rusești în Siria care au lăsat șapte trupe americane rănite.

Declarația NATO spunea: „Incidentul de vineri este primul de acest fel de câțiva ani și indică un nou nivel de comportament provocator rus”.
Bombardierul american B-52 a făcut parte dintr-o misiune recentă de a face bombardierii americani să zboare peste toți cei 30 de membri NATO ca o demonstrație de solidaritate a alianței.

Avioane militare rusești Su-27s  au interceptat, de asemenea, un B-52 american, care zbura peste Marea Neagră vineri. Interceptarea a fost considerată de SUA ca nesigură și neprofesionistă, lansând un videoclip al întâlnirii, care a implicat avioanele rusești și care au trecut la mai puțin de 100 de picioare aeronava americane. .

Întrebat într-un interviu de luni despre creșterea aparentă a incidentelor cu rușii, secretarul de stat Mike Pompeo a făcut referire la coliziunea vehiculului din Siria, spunând: „Am văzut incidentul săptămâna trecută în care un vehicul rus a lovit intenționat un vehicul american. Acestea sunt lucrurilor pe care le discutăm  îndeaproape cu rușii pentru a spune că este un comportament inacceptabil și că America va răspunde”. consemnează CNN.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: