Evenimentul Zilei > International > Tensiuni şi acuzaţii reciproce între Polonia şi Rusia. Documentul secret care a hotărât împărţirea Europei
Tensiuni şi acuzaţii reciproce între Polonia şi Rusia. Documentul secret care a hotărât împărţirea Europei

Tensiuni şi acuzaţii reciproce între Polonia şi Rusia. Documentul secret care a hotărât împărţirea Europei

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a emis un comunicat de presă în care acuză Rusia de „falsificarea şi subminarea” istoriei.

Acuzaţiile vin după ce preşedintele Putin a afirmat că nazismul şi comunismul nu sunt pe picior de egalitate, denunţând „cinismul incredibil” al unor astfel de consideraţii.

În legătură cu această situaţie, ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a spus că este îngrijorat faţă de asemenea declaraţii ale lui Putin.

„Receptăm cu îngrijorare şi neîncredere declaraţiile reprezentanţilor Federaţiei Ruse, inclusiv ale preşedintelui Vladimir Putin, cu privire la geneza şi derularea celui de-Al Doilea Război Mondial şi care ofereau o falsă imagine a evenimentelor”, a anunţat ministrul polonez într-un comunicat dat publicităţi sâmbătă seara pe site-ul său oficial.

Varşovia îi reproşează Moscovei că „reia propaganda stalinistă” şi „zădărniceşte efortul comun al experţilor polonezi şi ruşi şi reuşitele predecesorilor săi, Mihail Gorbaciov şi Boris Elţin, care, în pofida dificultăţilor, au încercat să caute o cale a adevărului şi reconcilierii în relaţiile polonezo-ruse”.

Ministerul Afacerilor Externe de la Varşovia a evocat suferinţele şi masacrele suferite de Polonia şi polonezi, precum şi actele ostile sovietice la adresa sa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, estimând la 566.000 numărul de victime poloneze ale represiunii sovietice.

Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a declarat Polonia „principalul actor al adoptării de sancţiuni europene antiruse” şi a acuzat-o că „subminează” relaţiile printr-o „retorică agresivă, demolări de monumente dedicate celor care au luptat împotriva fascismului”.

Săptămâna trecută, într-o evocare a originilor celui de-Al Doilea Război Mondial, preşedintele rus a pus responsabilitatea conflictului pe umerii puterilor occidentale şi ai Poloniei, înainte de a denunţa o rezoluţie a Parlamentului European asupra „memoriei europene”, adoptate în septembrie şi care pune pe picior de egalitate comunismul şi nazismul.

„Poţi să arunci anatema asupra stalinismului (…), dar să pui URSS şi Germania fascistă pe acelaşi plan?”, s-a întrebat retoric Putin, criticând această rezoluţie „total incorectă”.

În timpul unei reuniuni a liderilor ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), joi, şi a doua zi, în timpul conferinţei sale de presă anuale, Putin a spus : „Oamenii nu ştiau nici să citească, nici să scrie! Să citească documente din această vreme, să vadă cum aşa-zisul acordul de la Munchen a fost semnat în 1938, când liderii principalilor ţări – Franţa, Marea Britanie – au semnat un acord cu Hitler asupra împărţirii Cehoslovaciei”.

La rândul său, Varşovia evocă Pactul germano-sovietic Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, la care a fost ataşat un protocol secret care a „pecetluit” împărţirea Europei de Est în zone de influenţă ale celor două regimuri totalitare, potrivit agerpres.ro