Evenimentul Zilei > International > Tensiuni între Marea Britanie și Irlanda, din cauza Brexitului. Premierul irlandez a spus tot
Tensiuni între Marea Britanie și Irlanda, din cauza Brexitului. Premierul irlandez a spus tot

Tensiuni între Marea Britanie și Irlanda, din cauza Brexitului. Premierul irlandez a spus tot

Premierul irlandez Leo Varadkar a declarat, sâmbătă, că un acord privind Brexitul fără clauza aşa-numitei 'plase de siguranţă' referitoare la Irlanda de Nord este la fel de periculos pentru Irlanda cum este un Brexit fără niciun acord.

„Pentru mine absenţa plasei de siguranţă înseamnă practic acelaşi lucru cu lipsa unui acord, pentru că plasa de siguranţă este o garanţie operabilă juridică a faptului că nu vom vedea niciodată ridicarea din nou a unei frontiere dure. Dacă nu avem asta, nu există niciun acord”, a declarat Varadkar pentru postul public de televiziune irlandez, potrivit Reuters.

Acesta susține că Uniunea Europeană nu va permite să se renunţe la „plasa de siguranţă”.

Mai mulţi candidaţi din conducerea Partidului Conservator britanic au cerut ca respectiva clauză să fie schimbată sau chiar scoasă total din acordul de retragere semnat de Londra şi Uniunea Europeană. Aceasta are ca scop evitarea introducerii controalelor frontaliere post-Brexit între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord. Solicitările conservatorilor vin după ce premierul Theresa May şi-a anunţat pe 7 iunie demisia.

Parlamentul britanic a respins documentul respectiv de trei ori.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.