Evenimentul Zilei > International > Tensiuni majore între Rusia şi Moldova. Gestul rușilor a revoltat Guvernul de la Chișinău
Tensiuni majore între Rusia şi Moldova. Gestul rușilor a revoltat Guvernul de la Chișinău

Tensiuni majore între Rusia şi Moldova. Gestul rușilor a revoltat Guvernul de la Chișinău

Reprezentanții Ministerului Economiei din Republica Moldova sunt nemulţumiţi din cauză că în anu 2019, Federația Rusă a oferit doar 15.000 de autorizații de export pentru transportatori.

Oficialii moldoveni susţin că aceste autorizaţii sunt insuficiente comparativ cu necesităţile reale.

După mai multe solicitări din partea moldovenilor, autoritățile ruse au acceptat, totuși, să mai emită suplimentar de 1.250 autorizații, în trimestrul al III-lea.

Anual, în cadrul ședințelor Comisiilor mixte din domeniu, între Republica Moldova și Federația Rusă se negociază eliberarea acestor autorizaţii

„Cu regret, în cazul părții ruse, aceasta nu a dat dovadă de flexibilitate și ca rezultat, unilateral, pe parcursul ultimilor ani a redus contingentul de autorizații. Astfel, dacă în 2018 cota a fost de 18.000 de autorizații, pentru 2019 reprezentanții parții ruse au stabilit un contingent de 15.000 de autorizații”, se menționează într-un comunicat al MEI.

Ministerul Economiei de la Chișinău a remis părții ruse mai multe solicitări de a majora cota de autorizații, majoritatea fiind refuzate.

„Doar în luna august, partea rusă a acceptat organizarea ședinței Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional și la solicitarea unui contingent suplimentar de autorizații, a menționat că 80,8% din volumul transportărilor bilaterale sunt efectuate de către operatorii de transport moldoveni, cota operatorilor ruși fiind numai de 9,3%. De asemenea, partea rusă a subliniat necesitatea întreprinderii unor măsuri pentru a majora cota de participare a operatorilor de transport ruși la efectuarea transportului rutier de mărfuri între state”, se mai adaugă în comunicat.

Decizia privind acordarea altor contingente suplimentare pentru anul 2019 va fi luată doar după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruși pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri, dar nu mai târziu de 15 octombrie curent.

Subiectul a fost abordat atât în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, cât și în cadrul forumului economic moldo – rus.

În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea pentru anul 2019 a unei cote suplimentare de autorizații – 7.000 bilateral/tranzit transport marfă, pentru operatorii de transport din Republica Moldova, iar în perioada următoare este preconizată o întrevedere cu partea rusă, în cadrul căreia urmează a fi discutat inclusiv subiectul privind cotele de autorizații.

În luna septembrie au beneficiat de autorizații 279 operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1.214 autorizații. În perioada 01 – 17 octombrie au fost eliberate 380 autorizații pentru 182 de operatori de transport, potrivit unimedia.info

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: