Evenimentul Zilei > International > Tensiuni la nivel înalt între SUA și Turcia. Ambasadorul american de la Ankara, chemat să dea explicații
Tensiuni la nivel înalt între SUA și Turcia. Ambasadorul american de la Ankara, chemat să dea explicații

Tensiuni la nivel înalt între SUA și Turcia. Ambasadorul american de la Ankara, chemat să dea explicații

Un scandal uriaș a izbucnit între SUA și Turcia, la nivel diplomatic, după actul terorist ce-a avut loc, duminică, în Irak.

Sunt tensiuni la nivel înalt, la nivel diplomatic, între Statele Unite ale Americii (SUA) și Turcia. Oficialii de la Ankara au acuzat că 13 cetățeni turci au fost executați, duminică, în Irak. Cu degetul a fost arătat Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). În aceste condiții, astăzi, ministrul de Interne al Turciei a anunțat că au fost arestate 718 persoane. Ce sunt bănuite că au legătură cu kurzii.

SUA și Turcia, relație foarte încordată după execuția ce-a avut loc în Irak. Edogan, mesaj tăios

Turcii s-au făcut foc și pară și pe oficialii irakieni, dar și pe cei din America. Pe primii îi acuză că nu pot să țină sub control mișcarea kurdă. Nemulțumirile legate de oficialii de la Washington vizează o altă problemă. „Dacă se confirmă informațiile ce privesc responsabilitatea PKK, o organizație considerată a fi teroristă, condamnăm aceste acțiuni. În termenii cei mai puternici”. Așa a sunat un comunicat al Departamentului de Stat din SUA, legat de cei 13 morți din Irak. Fapt ce i-a înfuriat pe turci.

Care au simțit că americanii nu sunt convinși de veridicitatea episodului respectiv. „Ați spus că nu sprijiniți teroriștii. Când, de fapt, sunteți în spatele lor și de partea lor”. A fost mesajul tăios transmis de Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. După cum notează aljazeera.com.

Turcii au anunțat că și-au impus punctul de vedere în fața ambasadorului SUA de la Ankara

În acest context, David Satterfield, ambasadorul SUA la Ankara, a fost convocat de urgență la Ministerul de Externe al Turciei, acolo unde i s-au cerut explicații. Legate de atitudinea pe care o au americanii după evenimentul ce a avut loc, duminică, în Irak.

„Ambasadorul american, David Satterfield, a fost convocat la Ministerul de Externe turc. Iar reacția noastră la acel comunicat i-a fost transmisă în termenii cei mai apăsați”. Au comunicat oficialii turci de la Ministerul de Externe.