Evenimentul Zilei > International > Visul lui Erdogan. Turcia vrea să ajungă pe lună până în 2023
Visul lui Erdogan. Turcia vrea să ajungă pe lună până în 2023

Visul lui Erdogan. Turcia vrea să ajungă pe lună până în 2023

Turcia vrea să ajungă pentru prima dată pe Lună în cadrul programului său naţional spaţial în 2023, a declarat marţi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Visul lui Erdogan. Turcia vrea să ajungă pe lună până în 2023.

„Prima aselenizare se va face cu rachetele noastre hibride naţionale şi autentice. Acestea vor fi lansate pe orbită la sfârşitul anului 2023 prin cooperare internaţională”, a afirmat Erdogan, detaliind o misiune în două faze.

Erdogan nu a furnizat mai multe detalii privind această cooperare. Luna trecută, Erdogan a discutat cu şeful Tesla şi SpaceX Elon Musk despre o posibilă cooperare în domeniul tehnologiilor spaţiale cu companii turce.

În cadrul unui eveniment desfăşurat la Ankara, Erdogan a anunţat un program cu zece obiective strategice. Printre care se numără şi trimiterea unui cetăţean turc într-o misiune ştiinţifică în spaţiu.

Visul lui Erdogan. Turcia vrea să ajungă pe lună până în 2023

Luna trecută, Turcia a lansat satelitul Turksat 5A pe orbită din SUA, în urma unei cooperări cu SpaceX. Satelitul Turksat 5B urmează să fie lansat în al doilea trimestru al lui 2021.

Turcia intenţionează să-şi realizeze obiective strategice în spaţiu în termen de zece ani, a mai spus Erdogan. El a adăugat că ţara îşi va ameliora tehnologiile de lansare a sateliţilor şi că va înfiinţa un port spaţial împreună cu alte ţări aliate.

„Picioarele noastre vor fi pe Pământ, iar ochii noştri vor fi în spaţiu. Rădăcinile noastre vor fi pe Pământ, iar crengile noastre vor fi sus în cer”, a mai spus Erdogan.

Erdogan vrea un summit Turcia-UE

Tot astăzi, Recep Tayyip Erdogan şi-a mai exprimat dorinţa organizării unui summit Turcia-Uniunea Europeană în prima jumătate a anului.

Preşedintele Erdogan a reiterat dorinţa organizării unui summit Turcia-UE înaintea încheierii preşedinţiei portugheze”, potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei turce.

Preşedinţia Consiliului UE deţinută în prezent de Portugalia, ţară pe care Ankara o consideră „prietenă”, se încheie la sfârşitul lunii iunie.

În ultimul an, relaţiile dintre UE şi Turcia au fost tensionate. În luna decembrie, liderii UE, reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, au decis să sancţioneze acţiunile „ilegale şi agresive” ale Turciei în Marea Mediterană împotriva Greciei şi Ciprului.

 

Sursa: Agerpres