Evenimentul Zilei > International > Tensiuni între Washington și Ankara.”SUA nu se vor retrage din Manbij”
Tensiuni între Washington și Ankara.”SUA nu se vor retrage din Manbij”

Tensiuni între Washington și Ankara.”SUA nu se vor retrage din Manbij”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat săptămâna aceasta faptul că, SUA nu intenționează să părăsească orașul strategic Manbij din Siria, în ciuda angajamentului Turciei de a elimina luptătorii YPG din această localitate aflată în nordul Siriei.

"Forțele americane se află în Manbij. Am subliniat foarte clar guvernului turc că vom continua să acționăm acolo", a răspuns doamna Heather Nauert la o întrebare despre poziția SUA față de Manbij, în cadrul unei conferințe de presă.
Doamna Nauert a mai spus că discuțiile cu Ankara nu s-au încheiat, Washingtonul fiind dispus să continue dialogul. Domnia sa a făcut referire la cele trei comisii tehnice Turcia – SUA, înființate pentru a soluționa problemele dintre cele două țări.
Trupele turce au lansat o operațiune militară la 20 ianuarie pentru a elimina grupările kurde din Afrin, localitate cucerită săptămâna trecută.
Ankara a afirmat că ar putea să extindă operațiunea mai departe spre est, până la Manbij, dacă gruparea YPG nu va părăsi orașul aflat într-o poziție strategică.
Cu toate acestea, sprijinul militar american pentru gruparea kurdă YPG din Manbij a afectat grav relațiile dintre autoritățile de la Ankara și cele de la Washington, existând temeri legate de apariția unui posibil conflict pe teren între trupele celor doi aliați din NATO, deoarece aproximativ 2 000 de soldați americani se află în oraș.
Turcia și S.U.A. au înființat grupuri de lucru pentru a discuta despre stabilizarea orașului Manbij și pentru a preveni orice ciocniri nedorite.
Totuși, din cauza plecării neașteptate a secretarului de stat Rex Tillerson, care a ajutat la înființarea acestor grupuri de lucru, viitorul localității Manbij rămâne nesigur.
Sprijinul american pentru gruparea kurdă deranjează de mult timp autoritățile de la Ankara, deoarece Washingtonul consideră că SDF este un "partener de încredere" în lupta sa împotriva lui Daesh și continuă să-i trimită arme și echipamente, în ciuda obiecțiilor puternice ale Turciei.