Evenimentul Zilei > Actualitate > Tensiuni diplomatice între România şi Rusia. MS Margareta chemată de urgenţă de Ambasada Rusiei
Tensiuni diplomatice între România şi Rusia. MS Margareta chemată de urgenţă de Ambasada Rusiei

Tensiuni diplomatice între România şi Rusia. MS Margareta chemată de urgenţă de Ambasada Rusiei

Discursul pro-NATO și pro-UE ţinut de MS Margareta, șefa Casei Regale a României în seara de 21 noiembrie  a iritat profund ambasada Rusiei.

După evenimentul care a avut loc la Sala Tronului de la Palatul Regal, unde Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, a învinovățit Rusia de situația țărilor care au aparținut Cortinei de Fier, Ambasada Rusiei la București a avut o reacţie extrem de dură.

În urma acestei reacţii, Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, a fost convocat, marți, la Ministerul de Externe pentru a da explicații referitoare la o postare jignitoare la adresa Casei Regale

La rândul ei  Ambasada Rusiei la București a invitat Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei precum şi ONG-urile care au semnat petiţia citită de MS Margaresa pe data de 21 noiembrie, la un presupus dialog .

„Pentru inițiatorii petiției „Demnitatea și regalitatea românească. O atitudine în prag de 1 decembrie”

– Ne-a atras atenția petiția răspândită de mass-media electronică locală „Demnitatea și regalitatea românească. O atitudine în prag de 1 decembrie”, alcătuită de reprezentanții Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, Alianței pentru Centenar și ai societății civile. În această privință, ținem să remarcăm că autorii documentului menționat, care este dedicat comentariului nostru pentru presa din 22 noiembrie a acestui an, au evitat sensul său esențial” se arată în invitaţia Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

De asemenea, în invitaţia Serviciului de presă al Ambasadei Federației Ruse în România se mai spune că MS Margareta a făcut o serie de calomnieri şi „a acuzat în mod neîntemeiat țara noastră de agravarea situației din regiunea Mării Negre”

„Comentariul invoca faptul următor: Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Margareta, care și-a asumat funcții ce nu-i sunt caracteristice, de evaluare a politicii externe a statelor străine, în speță a Rusiei, și a acuzat în mod neîntemeiat țara noastră de agravarea situației din regiunea Mării Negre, de „atacul împotriva Georgiei în 2008, Ucrainei în 2014 și intervenția militară în Orientul Mijlociu în 2015”. Explicațiile Ambasadei despre esența acestor născociri calomnioase, din punctul de vedere al diplomației ruse, au rămas aproape neobservate.
– Vis-a-vis de aceasta, susținem ideea organizării unei întâlniri cu reprezentanții ONG-urilor care au semnat petiția și propunem să desfășurăm în comun o conferință de presă (sau o „masă rotundă”), orientându-ne spre mijlocul lunii decembrie, după ce se termină sărbătorile oficiale și religioase din prima jumătate a lunii, în cadrul căreia suntem gata să ne expunem amănunțit poziția asupra esenței problemelor abordate. La rândul lor, reprezentanții organizațiilor care au semnat petiția și ai societății civile vor avea posibilitatea să încerce să demonstreze corectitudinea afirmațiilor făcute de Custodele Coroanei Române, bineînțeles, demonstrând fapte și documente.
-Suntem pregătiți să discutăm puțin mai târziu despre locul și ora concrete pentru o astfel de întâlnire.”

Serviciul de presă al Ambasadei Federației Ruse în România”, a transmis Ambasada Rusiei la București, pe pagina proprie de Facebook, potrivit dcnews.ro