Evenimentul Zilei > Justitie > Tenisul românesc a câștigat. Țiriac a învins MTS-ul și pe contestatarul Vecerdea
Tenisul românesc a câștigat. Țiriac a învins MTS-ul și pe contestatarul Vecerdea

Tenisul românesc a câștigat. Țiriac a învins MTS-ul și pe contestatarul Vecerdea

Federația Română de Tenis condusă de Ion Țiriac a repurtat o răsunătoare victorie în instanță în „războiul contestațiilor” dus de Marius Vecerdea și Ministerul Tineretului și Sportului (MTS). Decizie Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

 

 

Forul suprem al instanțelor judecătorești din țară a confirmat, cu titlu definitiv și executoriu, susținerile constante întreprinse de FR Tenis cu privire la refuzul ministerului de a mai asigura finanțarea federației.

Printr-un mesaj postat pe site-ul oficial, FR Tenis anunță: „O teorie juridică îndelung susținută de câțiva contestatari de profesie ai federației a dus la refuzul MTS de a mai acorda finanțare tenisului românesc în ultimii 3 ani, cu pierderi uriașe pentru proiecte esențiale, îndeosebi privind sectorul juvenil”.

 

În motivarea deciziei de a nu mai da bani Federației de Tenis, MTS arăta că refuză finanțarea deoarece „organele de conducere ale FRT nu dețin avizul Ministerului Tineretului și Sportului și nu sunt înscrise în Registrul Federațiilor”.

Speța a ajuns în instanță, acolo unde Marius Vecerdea, personaj controversat, antrenorul personal de tenis al familiei prezidențiale, a tot atacat deciziile FRT, blocând fiecare inițiativă menită a sprijini dezvoltarea sportului alb. Cu activitatea blocată de procesele intentate, FR Tenis n-a putut decât aștepta verdictul ÎCCJ, care a venit prin Decizia civilă nr. 2979/30.06.2020.

Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-a pronunțat,  spulberând verdictul instanței de fond: „Prevederile art. 6 alin. (2) lit. g) al O.G. nr. 26/2000 privesc doar componența nominală a celor dintâi organe de conducere, iar ulterior alegerea unor alți membri în funcțiile de conducere, administrare și control nu reprezintă o modificare a Actului Constitutiv (…) Astfel, în mod greșit a reținut instanța de fond că hotărârea Adunării Generale de alegeri a Federației Române de Tenis din data de 17.11.2017, prin care domnul George Cosac a fost ales în funcția de președinte al Federației Române de Tenis, are ca obiect modificarea actului constitutiv și a statutului Federației Române de Tenis și produce efecte doar de la data înscrierii acesteia în Registrul Federațiilor de la Tribunalul București (…)

Hotărârea Adunării Generale a Asociaților din 17.11.2017 privitoare la alegerea componenței Consiliului Director produce efecte chiar dacă nu s-au operat aceste mențiuni în Registrul Federațiilor, în lipsa unei mențiuni privind anularea acestei hotărâri la cererea vreunei părți interesate”.

Acum după ce Federația a câștigat procesul cu Vecerdea și MTS, amenință, la rândul ei, că va acționa „de urgență în judecată – pentru recuperarea prejudiciului creat prin refuzul de finanțare din ultimii ani – atât Asociația Tenis Club Pamira (n.r. – controlată de Marius Vecerdea), cât și persoanele responsabile de emiterea refuzului de finanțare din cadrul MTS”.

Presa a scris în numeroase rânduri despre Marius Vecerdea, personaj apropiat de familia Iohannis și care s-a folosit de toate relațiile pentru a bloca ani la rând activitatea tenisului românesc.

Astfel, a prezentat faptul că Marius Vecerdea ar derula „o serie de «afaceri» dubioase în SUA, potrivit unor date oficiale din cadrul sistemului de Justiție american. Numele său a apărut în instanțele din mai multe comitate ale statului Florida pentru diferite cauze, de la proceduri de divorț și faliment, acțiuni pentru colectarea datoriilor sau evacuare și până la încălcarea unor reguli de circulație în 2013”.

Astfel, Marius Vecerdea (45 de ani) nu pare străin nici de instanțele judecătorești americane, în fața cărora a compărut de multe ori.  „În SUA a cunoscut și problemele judiciare, inclusiv la instanțele comitatelor din Broward, St. Lucie și Palm Beach, el ajungâng chiar și în fața Curții de Insolvență a Statelor Unite (Districtul Sudic din Florida)”, titrează Gândul.